Ekspert opfordrer flere til at medierådgive som oberst

2. august 2013 13:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ekspert opfordrer flere til at medierådgive som oberst
Billede mangler

Oberst Anders Mærkedahl rammer ikke helt ved siden af skydeskiven, når han giver 12 råd til, hvad soldaterne på Hold 15 kan sige, når de vender hjem fra Afghanistan og skal møde pressen.

 

Det mener tidligere spindoktor for justitsminister Morten Bødskov (S) og nuværende seniorpartner i PR- og kommunikationsbureauet Geelmuyden.Kiese Peter Goll, efter blandt andre Enhedslisten har beskyldt obersten for forsøg på at manipulere med sandheden.

»Det er grundlæggende professionelt, at en ledelse fortæller medarbejderne, hvor ledelsen står og hjælper medarbejderne med nogle fakta og klare linjer på, hvad man selv tænker om det,« siger Peter Goll.

Grunden til debatten og beskyldninger om spin og manipulation skyldes ifølge Peter Goll, at tonen i artiklen i den interne avis for Hold 15 måske har været lidt for instruerende i tonen.

»Det er vigtigt, at ledelsen i kommunikationen til medarbejderne kommer med en varedeklaration og giver en klar instruks om, at det her er ledelsens holdning, men at medarbejderen selvfølgelig har frihed til at have deres egne meninger,« siger Peter Goll.

En anden grund kan ifølge den tidligere spindoktor være, at obersten har fokuseret for meget på de positive resultater af indsatsen i Afghanistan frem for at spille med åbne kort og gøre det mere nuanceret og mindre propagandaagtigt ved også at fortælle de negative historier.

Spørgsmål: Er det dit indtryk, at det er kutyme i offentlige institutioner at rådgive medarbejdere om, hvad de kan sige til pressen?

»Jeg vil sige, at man ser det ikke ofte nok. Man ser ikke ofte nok, at ledere er opmærksomme på, at medarbejderne står i en kontroversiel situation, hvor det er en fordel for dem, at de ved, hvor ledelsen står,« siger Peter Goll.

Obersten har afvist, at han forsøger at påvirke soldaternes holdninger, men Enhedslisten argumenterer for, at det altid vil påvirke soldaternes holdninger, når der kommer råd fra en autoritet.

»Når en højtstående officer kommer med en meget klar anbefaling, så kan det få nogle soldater til at rette sig efter den. Det er dybt problematisk, da vi har brug for, at sandheden kommer frem og ikke for, at der bliver lagt bånd på og censureret,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

Men det er en kraftig undervurdering af de danske soldater, mener Bent Fabricius, der er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD).

»Danske soldater er for godt uddannet til, at de hopper på sådan en vogn. De forholder sig i det her konkrete eksempel til de fakta, der er fremstillet, og så plukker de i dem, som de nu finder det relevant i forhold til deres oplevelse i Afghanistan. De skal nok selv forholde sig til den virkelighed, som de bevæger sig i,« siger Bent Fabricius.

Forsvarschef Peter Bartram finder Enhedslistens kritik af oberstens 12 medieråd helt forfejlet og afviser, at det skulle være et forsøg på at danne et ensidigt positivt billede af situationen i Afghanistan.

»Og det er slet ikke et forsøg på at styre soldaternes holdninger i en bestemt retning. Men som enhver anden virksomhed vil vi da gerne gøre opmærksomme på de gode resultater, vi har opnået,« siger Peter Bartram.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu