ANNONCE

Ekspert peger på nye tiltag mod smittespredning

6. september 2020 18:35 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Stigende smitte og flere indlagte med corona kan betyde, at lokale tiltag snart skal til, siger professor.

Ekspert peger på nye tiltag mod smittespredning
Én ting er eksperterne enige om; noget skal man gøre for at få smittetrykket ned. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det kan blive nødvendigt at indføre krav om at bruge mundbind på indkøbsturen, eller andre steder hvor det kan være svært at holde afstand.

Også uddannelsesinstitutioner og restauranter og barer kan blive nødsaget til at lukke mere ned.

I hvert fald de steder i landet hvor smitten stiger mest, siger Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

For smittetallene stiger, og det kalder på lokale tiltag, mener han.

– Man bør gå målrettet til værks og analysere, hvor og i hvilke aldersgrupper smitten spreder sig.

– Herefter kan det give mening de steder at overveje krav om mundbind i supermarkeder i myldretiden og andre steder, hvor det kan være svært at overholde afstandskravene, siger han.

Varsler nye tiltag

Sundhedsmyndighederne varslede på et pressemøde fredag, at det kan blive nødvendigt med lokale tiltag, hvis smittetallene ville stige over weekenden.

Lørdag blev der registreret 189 nye coronatilfælde. Tallet var søndag 147.

De seneste uger har der været stort fokus på smittespredning blandt unge.

Derfor peger Hans Jørn Kolmos på, at fjernundervisning på uddannelsesinstitutioner kan være vejen frem.

Men også åbningstiderne på barer og restauranter bør begrænses.

– I Odense har læreruddannelsen sendt de studerende hjem og er begyndt på fjernundervisning efter et smitteudbrud. Det er et godt værktøj, hvis smittespredning skal forhindres.

– Men der, hvor de unge ellers mødes – på barer – bør man også se på at begrænse åbningstiderne og tjekke, at hygiejneregler overholdes, siger han.

Vær varsom med uddannelserne

Søren Riis Paludan, som er virolog og professor ved Aarhus Universitet, er enig i, at åbningstider for restauranter og barer bør begrænses.

Men han sagde fredag, at der bør trædes mere varsomt med at lukke uddannelser.

– Det vil være en stor fejl, hvis man lukker ned for alle de unges uddannelsesliv.

– Men i forhold til nattelivet kan man godt sige at skulle man komme i en situation, hvor smitten er for udbredt, så er det der, man bør sætte ind og eksempelvis begrænse åbningstiderne, sagde han.

Daginstitutioner og skoler bør ikke blive lukket lige nu, mener Hans Jørn Kolmos.

– Det vil være en farlig strategi at bevæge sig ind på. Så er man der, hvor folk ikke kan passe deres job, fordi de skal passe deres børn.

– Så begynder det at ligne den generelle nedlukning, som vi så i foråret. Og det er ikke derhen, vi skal. Men de lokale tiltag kan give mening, siger han.

Det er især i Odense og København, at smitten har været stigende den seneste tid.

Søndag er 17 kommuner over myndighedernes bekymringsgrænse ved 20 smittede per 100.000 indbyggere. Her topper Vallensbæk, Brøndby og Albertslund med over 60 smittede per 100.000 indbyggere, og i Herlev har man sendt 116 skoleelever hjem på grund af covid-19.

Mens smittetrykket går den gale vej i nogle dele af Danmark, har man andre steder fået sat en stopper for problemerne med en målrettet indsats, blandt andet i Aarhus, og og Lars Østergaard, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital i Skejby, sagde lørdag til Ritzau, at smittetrykket ikke stopper, medmindre man gør noget helt konkret.

– De stigende smittetal vil stige yderligere, hvis man ikke laver tiltag i mod smittespredningen, sagde Lars Østergaard til Ritzau lørdag.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu