Ekspert: Regeringens rabat-afvisning er forståelig

6. februar 2013 21:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ekspert: Regeringens rabat-afvisning er forståelig
Billede mangler

Torsdag skal kansler Merkel, præsident Hollande, premierminister Cameron og EUs øvrige stats- og regeringschefer lægge arm om unionens fremtidige budget. Der er lagt op til et drama af dimensioner, idet blandt andre Danmark er klar til at smide vetokortet, hvis ikke man får rabat på budgettet.

 

Regeringen har efter alt at dømme afvist et forslag fra EU-toppen om, at Danmark skulle have en rabat på »nogle hundrede millioner« – altså mindre end den milliard kroner, som regeringen kræver.

Marlene Wind, EU-ekspert og professor ved Københavns Universitet, kalder den danske afvisning helt logisk og forståelig:

– Regeringen har lovet Europaudvalget, at man vil gå ind og kæmpe for at få en milliard, og så går man jo ikke ud, før forhandlingerne er gået i gang, og siger ja tak til noget, der er dårligere, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Marlene Wind er temmelig overbevist om, at den danske regering er orienteret om, at der venter Danmark en luns i en eller anden form:

– Man kan hvert fald lægge det i det, at der er noget på bordet til Danmark – vi får et eller andet. Hun (statsminister Helle Thorning-Schmidt, red.) må på en eller anden måde være ret sikker på, at der kommer en rabat. Ellers ville hun ikke være så stejl i sine udtalelser, siger Marlene Wind og afviser at komme med et bud på den danske rabats størrelse:

– Det tør jeg godt nok ikke sige. Det kan godt være, at det bliver et mindre beløb end det, statsministeren har sagt. Men hun har sagt, at hun er åben over for en løsning, hvor der sker en reduktion i rabatterne til de andre lande. Det er helt umuligt at sige, hvor det lander, siger Marlene Wind.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gjorde det onsdag klart, at det bliver en vanskelig opgave for Danmark at forhandle en milliardrabat på plads. For regeringen er det i orden, hvis rabatten kommer frem ved, at man betaler mindre til de øvrige landes rabatter.

– Hvis for eksempel de eksisterende rabatter reduceres, og Danmarks bidrag til finansieringen af de rabatter reduceres, så vil det have præcis samme effekt som en egentlig dansk rabat, siger Helle Thorning-Schmidt og understreger, at rabatten langt fra er på plads.

– Jeg vil gerne advare meget imod at tro, at rabatten er hjemme. Det er den så langt fra. Hvis man kigger på det, som vi diskuterede i november, vil man kunne se, at den danske rabat ikke er der, og det er, fordi at vi på mange måder er ret alene om at kæmpe for en dansk rabat, siger statsministeren, der er klar til at nedlægge veto, hvis ikke Danmark kommer igennem med sit hovedkrav.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu