ANNONCE

Ekspert: Sådan forlænger du dit liv med 10 år

28. september 2020 07:16 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Dine vaner kan sætte din aldring i slowmotion.

Med videnskaben i ryggen vil læge og professor Bente Klarlund guide dig hen til ungdommens kilde, så du kan få flere skrantefri år.

Hvordan – det kan du se i galleriet over artiklen.

Her er 10 råd, der kan være med til at give dig 10 år længere på jorden.

Hvis du møder en gammel klassekammerat på gaden, så bliver du nok ikke bare sendt tilbage til klasselokalet. Du kommer også – ubevidst – til at vurdere, hvor godt de holder sig.

Og faktisk spiller det en rolle for sundheden, om du ser ældre eller yngre ud end din biologiske alder.

Studier af enæggede tvillinger viser, at den tvilling, der fysisk ser yngst ud, lever længere.

Ser du ung ud på ydersiden, er der en god chance for, at du også gør det på indersiden. Dine celler har en udløbsdato, men dine vaner har afgørende betydning for, hvor hurtigt dine celler – og dermed din krop – ældes.

KRAM

Det behøver langt fra at være kedeligt at forkæle cellerne. Ud over kost og motion er der nemlig både venner og vin på menuen. Det slår professor Bente Klarlund fast i sin nye bog “Yngre med årene”.

– Hvis man gerne vil leve længe, så er KRAM-faktorerne stadig vigtige – det vil sige kost, rygning, alkohol og motion. Men der er meget mere end det, siger Bente Klarlund, som er professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

Prioriterer du KRAM-faktorerne, får du i gennemsnit 14 år mere forærende.

Hvis du som 50-årig begynder at spise rimelig sundt, holde vægten, droppe smøgerne, drikke moderat og motionere, kan du få ti år længere uden sygdom.

– Sociale relationer er også meget vigtige. At have plads til familie og venner.

– Det er også vigtigt at give af sin tid eller penge til andre. Den mentale og fysiske sundhed hænger utroligt tæt sammen. Og folk, der tænker ud over deres egen næsetip, lever længere og bliver senere syge, siger Bente Klarlund.

“Klippekort til livet”

Du har fået et klippekort til livet. Det er i form af telomerer, som sidder for enden af dine kromosomer. Du kan tænke på det som de plastikdutter, der sidder for enden af dine snørebånd.

Hver gang en celle deler sig, hapser den et klip af telomererne. Hos babyer er telomererne lange og fulde af klip. Hos ældre er de meget kortere.

Når klippene er opbrugt, sker der en programmeret celledød. Du kan ikke stoppe klipperiet. Men du kan nedsætte tempoet.

Fakta

Bente Klarlund

  • Dr. med.
  • Professor i Integrativ Medicin ved Københavns Universitet og er ansat som overlæge på Rigshospitalet.
  • Daglig leder af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.
  • Klummeskriver, Politiken.
  • Forfatter til mere end 500 videnskabelige artikler – heraf flere prisvindende.
  • Modtager af Videnskabsministeriets Forskingskommunikationspris, Kulturministeriets Idrætspris og Rosenkjærsprisen.

Kilde: Benteklarlund.dk.

Inflammation sætter derimod tempoet op. Og den altoverskyggende vane, du skal ændre, får dig nok ikke til at falde ned af stolen af overraskelse. Rygning er nemlig den største årsag til inflammation i din krop.

– Hvis der hele tiden er inflammation, gør det os gamle og syge, fortæller Bente Klarlund.

Muskelaktivitet er en af de mest effektive måder at dæmpe betændelsestilstanden.

Op med pulsen

For at få den gavnlige effekt skal du prioritere fysisk aktivitet, hvor pulsen kommer op. Det kan være udholdenhedstræning som en lang løbetur eller intervaltræning som fodbold eller gentagne sprint.

Det fortæller Marie von Ahnen Hagman, som er ph.d.-studerende ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet

– Det er aldrig for sent at komme i gang med at dyrke motion i forhold til at udskyde aldringen, fortæller Marie von Ahnen Hagman og tilføjer:

– Tværtimod er der formentlig større sandsynlighed for at se en effekt på telomerlængden, hvis du er midaldrende eller ældre.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu