ANNONCE

Ekspert: Søren Gade traf beslutningen

23. december 2011 15:37 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ekspert: Søren Gade traf beslutningen
Billede mangler

Det kan ikke komme bag på én eneste politiker, at danske soldater har tilbageholdt 500 irakere som beskrevet i dag.
“Jeg fatter ikke, at politikerne kan spille så overraskede over det her. For oplysningerne var kendt på forhånd, og Forsvaret har sådan set bare gjort det, de har fået besked på at gøre af politikerne.”
Det siger lektor i statskundskab og ekspert i forsvars- og sikkerhedspolitik Peter Viggo Jakobsen, der virkelig undrer sig over køen ved håndvasken.
Han peger samtidig på, at det var tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), der traf beslutningen om, hvordan Danmark skulle agere i forhold til krigsfanger, men at alle partier på nær Enhedslisten bakkede op om det.
“De har siddet herhjemme og forsøgt at finde et smuthul, der gør, at ansvaret hænger på andre,” forklarer Peter Viggo Jakobsen.
Smuthullet var enkelt, men smart. Man tog en iraker og en brite med ud på patrulje. Når der så kom fjendtlige soldater, som skulle tages til fange, sendte man briten og irakeren hen og vupti – så havde Danmark ikke taget nogen krigsfanger.
“Hvis ikke det er danske soldater, der direkte har pågrebet fangerne, er det heller ikke os, der er ansvarlige for, at fangen bliver behandlet i overensstemmelse med krigens love,” siger militæreksperten.
Og metoden fra Irak bruger Danmark også i Afghanistan. Her er den samtidig udvidet med endnu en praksis.
“Man gør præcis det samme med de vagtfirmaer, der er hyret til at passe på vores soldater i Afghanistan. Vi lader briterne hyre dem for os, og hvis vagterne så laver ballade, og pressen interesserer sig for det, beder vi dem ringe til London i stedet for,” oplyser Peter Viggo Jakobsen.
Det forarger Peter Viggo Jakobsen, at køen ved håndvasken er så lang, som den er i dag.
“Jeg synes, det er underligt, at politikerne ikke stiller sig frem og siger, de har besluttet, at vi skal gøre sådan. De sparker ansvaret nedad på vores soldater og på Forsvaret,” slutter han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu