Ekspert spår konflikt mellem kommuner og lærere

27. februar 2013 10:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ekspert spår konflikt mellem kommuner og lærere
Billede mangler

Bolden er på Kommunernes Landsforenings (KL) banehalvdel i forhandlingerne med Lærernes Centralorganisation (LC), og den vil formentlig bliver sparket langt ud over stadion.

 

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen vurderer, at KL vil gå konfliktvejen, efter forhandlingerne brød sammen natten til onsdag.

»KL er presset af Finansministeriet til at lave en arbejdstidsaftale, som ligner den, der er kommet på gymnasieområdet, og jeg tror ikke, at den er spiselig for Danmarks Lærerforening. Derfor tror jeg, at konfliktvejen nok er den mest sandsynlige,« siger Flemming Ibsen.

Han understreger, at der stadig er en mulighed for, at KL og LC mødes i Forligsinstitutionen og bliver enige om en ny overenskomst, men den tror han ikke rigtig selv på.

»Hvis KL ikke mener, at de kan lave et kompromis med lærerne, så er der kun konfliktvejen tilbage, og det skal varsles allerede nu, hvis konflikten skal træde i kraft 1. april. Så KLs bestyrelse skal nu finde ud af, om den ønsker at realisere den ene eller anden strategi,« siger arbejdsmarkedsforskeren.

Hvis KL vælger konfliktvejen, så skal en lockout varsles inden 3. marts for så at træde i kraft 1. april, hvor den nuværende aftale udløber.

Men forligsmanden kan udskyde en lockout i to gange 14 dage, så den reelt først vil have effekt fra 1. maj. Og så kan lærerne vælge at optrappe konflikten.

»Danmarks Lærerforening skal overveje, om man vil acceptere en arbejdstidsaftale på linje med den, der ligger på gymnasieområdet. Vil man ikke det, så får vi en konflikt, som starter med en lockout, og så er det spørgsmålet, om Danmarks Lærerforening svarer igen med en strejke,« siger Flemming Ibsen.

Men KL står stærkt, da regeringen formentlig vil skride ind, når det spidser til.

»Hvis regeringen ønsker den model realiseret på folkeskoleområdet, så forhandler KL ud fra en styrket position. Hvis de lockouter og kører konflikt på det her område, så vil regeringen på et eller andet tidspunkt kunne ophæve en aftale ved at foretage en lovændring,« siger Flemming Ibsen.

KL valgte at trække sig fra forhandlingerne natte til onsdag, da de ifølge chefforhandler Michael Ziegler »ikke er kommet i realitetsforhandlinger« og har »kørt rundt i det samme i flere måneder«.

Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen, der også er formand for LC, har dog ikke helt samme opfattelse. Han erklærer sig »fuldstændig målløs« over, at KL har valgt at trække stikket.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu