ANNONCE

Ekspert: SU-kritik af unge er forfejlet

20. januar 2012 12:28 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ekspert: SU-kritik af unge er forfejlet
Billede mangler

Politikernes stærke forundring over unges stigende SU-låneri får nu ekspert i økonomi til at kritisere politikerne. For forklaringen er faktisk ganske indlysende, lyder ordene.
“For det første er den periode, de har målt på, årene 2007-2010. Det var altså her, Finanskrisen tog fart, hvorfor der sandsynligvis er færre studerende, der får støtte hjemmefra. Og derfor har haft brug for lån for at kunne klare sig,” lyder det fra økonom i Finanshuset, Kim Valentin.
Han tilføjer samtidig, at krisen også har gjort det meget mere vanskeligt at få et studiejob. Hvorfor de studerende også derfor mangler penge.
Finanskrisen rammer dobbelthårdt for de unge netop. For det er ikke ret langt tid siden, vi var så rige, at vi kunne eje hele verden. Det betød faktisk en mentalitetsændring i den yngre generation.
“Der er kommet en helt anden forventning om, hvordan tilværelsen som studerende skal se ud. Og der er samfundet også medvirkende til at skabe den udvikling, altså at man ikke skal leve af leverpostejmadder på et lille hummer. Det er har især det økonomiske boom i 00erne været med til at sætte fart i,” forklarer Kim Valentin.
Desuden er det ganske enkelt blevet dyrere at være studerende, og det ser økonomen også som en årsag til, at flere og flere har brug for at tage studielån.
“Der kommer en større, og større påvirkning på studerendes økonomi. De faste udgifter er vokset gennem de seneste 20 år og vokser fortsat. Der er større krav til, at man har en økonomisk kapacitet privat for at kunne studere. Computer, internet, telefoni etc. Der er en masse ting i privatøkonomien, som er blevet faste udgifter, og som man ikke havde for 20 år siden,” slår den økonomiske ekspert fast.
Slutteligt har Kim Valentin en ret enkelt, psykologisk årsag til også at forklare, hvorfor flere og flere tager studielån. Den er ganske enkelt sådan, at lånelysten stiger, når renten falder. Og lige nu er renten helt i bund.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu