Ekspert: Terrorsag kan starte ond spiral

20. april 2012 15:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ekspert: Terrorsag kan starte ond spiral
Billede mangler

Sagen om de fem aktivister, der er tiltalt for terror, kan opildne resten af venstrefløjen, vurderer ekspert.
Rigsadvokatens terrortiltale mod fem unge mænd fra venstrefløjen risikerer at starte en ond spiral af politisk aktivisme mod staten, vurderer ph.d. stipendiat René Karpantschof fra sociologisk institut på Københavns Universitet.
– Hvis de bliver dømt for en overtrædelse af terrorlovgivningen, så risikerer man, at nogle mener, at staten bruger overdrevne og urimelige metoder over for politiske aktivister. Og det kan føre til en ond spiral, siger René Karpantschof, der blandt andet forsker i Venstrefløjs-aktivisme.
De fem mænd er blandt andet tiltalt for en påsat brand i kantinen hos Politiets Efterretningstjeneste, en påsat brand mod politiets datacentral i Hvidovre og en række andre angreb mod flere pelsfirmaer, bankfilialer og den græske ambassade.
Brandene var efter anklagemyndighedens opfattelse egnede til at “skræmme en befolkning i alvorlig grad”, som det hedder i terrorparagraffen.
Det har tidligere været fremme, at deres aktivisme udspringer af en stor utilfredshed med den måde, politiet håndterede klimatopmødet i København i 2009, der førte til masseanholdelser af demonstranterne.
– De er blevet meget vrede og forurettede over politiets handlinger under klimatopmødet. Og politiets adfærd under topmødet var netop en konsekvens af den juridiske optrapning mod demonstrationer og uro, siger René Karpantschof.
Dermed mener han, at der er startet “en ond spiral”. Og han kalder tiltalen “en meget dramatisk udvikling” i måden, som staten reagerer på politisk kriminalitet.
– Man skærper konflikten med de politiske miljøer. Det er meget opsigtvækkende, siger han og understreger, at det ikke kun er staten, der optrapper.
– Det er netop en optrappet aktivisme, staten reagerer på. Og man kan meget vel frygte, at denne optrapning fra statens side kan føre til optrappede reaktioner og en mere udbredt følelse af, at staten er uretfærdig, fordi den bruger overdrevne magtmidler.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu