Ekspert: Topstyring og manglende udlændingedebat svækker DF

16. marts 2013 16:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ekspert: Topstyring og manglende udlændingedebat svækker DF
Billede mangler

Partiet kan nærmest gå på skyerne i de landspolitiske meningsmålinger, men i en kommunalpolitisk meningsmåling foretaget af Gallup for Berlingske i landets fire største byer går Dansk Folkeparti tilbage alle steder med undtagelse af Odense, hvor man kun går marginalt frem.

 

Den svigtende opbakning til Dansk Folkeparti i kommunerne skyldes ifølge valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet primært to ting:

»Det ene er, at de har et emne, som de er særligt fremtrædende på, nemlig udlændingepolitikken. Og spørgsmål om antal og den slags afgøres jo ikke lokalt, så det er simpelthen ikke et spørgsmål, der rigtig kan debatteres ved kommunalvalg, for det er ikke der, at det bliver afgjort,« siger han.

»Det andet er ,at de også er et meget topstyret parti, som styres af relativt få kendte og velfungerende profiler, og så kender vi ikke så meget til niveauet nedenunder, og de har jo heller ikke så meget at skulle have sagt. Det betyder måske, at de kan have lidt sværere ved at tiltrække kandidater lokalt, for man får ikke så meget at skulle have sagt som i andre partier. Så kandidaterne kan muligvis også være en smule svagere,« siger Rune Stubager.

Søren Espersen (DF), der sidder i partiets ledelse, er både overrasket og ked af, at det tilsyneladende går den ene vej landspolitisk og den anden vej kommunalt.

»Det viser, at vi for alvor skal tage fat derude. Det er ikke tilfredsstillende tal for os, og jeg håber, vi kan gøre det bedre,« siger Søren Espersen, der dog påpeger, at Dansk Folkeparti traditionelt står stærkere i provinsen end i de større byer.

Han mener, at en borgmesterpost vil kunne give Dansk Folkeparti et lokalpolitisk rygstød.

»Et kommunalpolitisk gennembrud mangler vi nok. Vi har for eksempel aldrig haft en borgmester nogen steder, hvor eksempelvis SF jo har haft flere borgmestre, og det ville have været væsentligt. Vi kunne dog godt have fået en borgmester ved vores allerførste kommunalvalg i København (i 1997, red.). Der havde vi stemmer nok og seks mandater,« siger Søren Espersen og fastslår, at man i Dansk Folkeparti i dag vil sige ja tak til en borgmesterpost.

Mens det tilsyneladende går skidt for DF lokalpolitisk og godt landspolitisk, så går det lige omvendt for Socialdemokraterne.

Partiet er fortsat størst i København, Aarhus, Odense og Aalborg, og det skyldes ifølge kommunalordfører Simon Kollerup (S) dygtige socialdemokratiske borgmestre i de fire kommuner.

»Vi har nogle knaldhamrende dygtige borgmestre, som løser folks problemer i hverdagen og samtidig sikrer, at der er styr på pengene i kommunekasserne. Det kvitterer vælgerne for, og det kan jeg sådan set godt forstå,« siger Simon Kollerup.

Han mener, at en af årsagerne til det landspolitiske og det kommunalpolitiske skel kan findes i Socialdemokraternes interne debatter.

»Vi har nogle udfordringer på Christiansborg lige nu, hvor vi egentlig forsøger at gøre det rigtige ved at skabe nogle arbejdspladser i det private samtidig med, at vi udvikler velfærden i det offentlige og holder styr på pengekassen. Men vi er i en situation, hvor der går mere tid med at kommunikere lidt interne og halvakademiske diskussioner om, hvorvidt man er venstrefløjsparti eller ej,« siger Simon Kollerup.

Kommunalvalget afholdes 19. november i år.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu