ANNONCE

Eksperter advarer

10. oktober 2020 21:16 | Af: Newsbreak.dk

I bl.a. Arktis, Afrika og Stillehavet er der skåret kraftigt ned på antallet af vejrobservationer. Det giver usikre vejrudsigter og klimaprognoser, advarer eksperter.

Eksperter advarer
Risikoen for storme og oversvømmelser har stor betydning for, hvor man kan bo. Derfor er det vigtigt at overvåge vejrets udvikling. Foto: Scanpix.

Citathistorie: Jyllands-Posten

Mens kloden bliver varmere, bliver der flere områder i verden, hvor temperaturen ikke længere måles. Det skyldes, at tusindvis af vejrstationer er nedlagt, især for at spare penge, skriver Jyllands-Posten.

Det bekymrer eksperter, fordi målingerne er afgørende for at kunne forudsige fremtidens klima og advare om ekstremvejr.

– Vejret på kloden bliver voldsommere på grund af klimaforandringerne. Men vi har forsømt at sikre gode observationer af vejret på hele kloden. Det er kritisk, fordi det har betydning for både den daglige vejrudsigt og for vurderingerne af fremtidens klima, siger Marianne Thyrring, direktør hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, til Jyllands-Posten.

– Det er særligt bekymrende i de arktiske områder. Det, der sker her, har stor betydning for livsbetingelserne i resten af verden.

Data fra bl.a. britiske Met Office viser, at det globalt kun er ca. 30 pct. af verden, der er dækket med vejrstationer, mod ca. 40 pct. tidligere.

25 procent forsvundet

Ifølge Lars Peter Riishøjgaard, direktør i FN’s meteorologiske organisation, WMO, er antallet af vejrstationer, der måler temperatur og lufttryk på kloden, siden 1980’erne faldet fra ca. 12.000 til ca. 8.000. De seneste 15 år er 25 pct. forsvundet.

– Det er de samme modeller, man bruger til at forudsige fremtidens klima som til at lave vejrudsigter. Kan man ikke forudsige vejret en uge eller 14 dage frem, er der heller ingen grund til at køre en klimamodel for et område 100 år frem, siger han.

Klimaprofessor Sebastian Mernild, prorektor på Syddansk Universitet og én af hovedforfatterne på næste rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, mener, at manglende vejrobservationer gør det vanskeligere at forudsige fremtidens klima.

– Når vi har færre observationer, får vi mindre forståelse af, hvordan klimaet arter sig. Der er mange områder, hvor vi reelt ikke ved, hvordan temperaturen udvikler sig, og hvordan ekstreme hændelser sker, siger han til Jyllands-Posten.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu