ANNONCE

Eksperter afliver rygter om mundskyl

22. oktober 2020 20:01 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det virker mod noget men ikke mod alt.

Eksperter afliver rygter om mundskyl
Et af ankepunkterne mod undersøgelsen er, at mennesker ikke indgik som faktor. Genrefoto.

Et nyt studie viser, at coronavirus kan uskadeliggøres med mundskyl. Det betyder dog ikke, at du kan gardere dig mod coronavirus covid-19 ved at skylle din mund.

For det første er resultatet fremkommet i et laboratorie i forbindelse med en undersøgelse. For det andet er det ikke coronavirus covid-19, der er tale om, men en anden coronavirus. Det skriver New York Times.

Historien bliver, ifølge New York Times, besværliggjort af, at de forfattere, der står bag undersøgelsen, selv mener, at de mundskylleprodukter, de testede, måske kan bruges som ekstra værn mod covid-19, og det møder modstand hos en række eksperter.

Det gør det blandt andet fordi undersøgelsen ikke fokuserede på covid-19, eller om effekten af mundskyl går, at virus ikke kan spredes mellem mennesker, og det får Angela Rasmussen, virolog ved Columbia Universitet til at sige, at hun intet problem har med mundskyl.

– Men det er ikke effektivt mod virus, siger Angela Rasmussen til New York Times.

Virus i bad

Resultaterne af undersøgelsen blev præsenteret i slutningen af september, og det var her, det kom frem, at forskerne ikke havde kigget på covid-19 men på den coronavirus der er skyld i en helt almindelig forkølelse, og Angela Rasmussen advarer mod at sammenligne de to virusser.

I undersøgelsen badede man basalt set coronavirussen i forskellige præparater, herunder mundskyl, i henholdsvis 30 sekunder, 1 minut og 2 minutter, og resultatet var, at 90-90% af virussen efterfølgende ikke kunne smitte.

– Det er tydeligt, at hvis disse midler kommer i kontakt med virus, så kan de deaktivere det, siger doktor Craig Meyers, der arbejder for Pennsylvania Statsuniversitet og som er forfatter på studiet.

Det virker nok ikke

New York Times har talt med doktor Maricar Malinis, der er ekspert i smitsomme sygdomme ved Yale Universitet om undersøgelsen, og han siger, at det er en ting at få et resultat i et laboratorium men noget helt andet at genskabe resultatet i eksempelvis et menneskes mund.

Hvis ikke man har testet tesen på mennesker, kan man ikke sige noget endeligt, lyder det fra Maricar Malinis.

Craig Meyers siger, at næste skridt netop er at teste tesen på mennesker, men ifølge New York Times er det ikke det samme, som at mundskyl snart kan præsenteres som et middel mod covid-19.

Angela Rasmussen peger blandt andet på, at selv hvis du fjerner covid-19 fra din mund, kan virussen stadig gemme sig i resten af kroppen, og herfra fortsætte med at gøre skade på dig. Et af problemerne med covid-19 er, at sygdommen rammer dybt ned i halsen og lungerne.

På den baggrund af Angela Rasmussen meget skeptisk ved resultatet af den nye undersøgelse, og hun peger blandt andet på, at der er fare for at indgyde falsk tryghed hos folk.

– Mundskyl kan hjælpe dig mod tandkødsbetændelse. Jeg tror ikke, det kommer til at have nogen virkning på din evne for at sprede denne virus, siger Angela Rasmussen til New York Times.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu