Eksperter: Biler og trængsel vil blive i byen

22. februar 2012 07:48 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Eksperter: Biler og trængsel vil blive i byen
Billede mangler

Billigere billetter i stedet for en betalingsring løser langt fra problemet med for mange biler i hovedstaden.
Regeringen har dermed ikke løst det store trængselsproblem, som koster samfundet 6 milliarder kroner årligt. Det fastslår landets førende trafikforskere over for Jyllands-Posten.
“Man dæmper ikke trængslen ved at sænke prisen i den offentlige trafik. Man sænker trængslen ved at gøre det dyrere at køre i bil. Man skal have pisken frem,” siger trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet til avisen.
Beregninger viser også, at der på vejene lige nu dagligt spildes 130.000 spildte timer i kø.
Ifølge Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet konkluderede en rapport fra Teknologirådet i 2006, at selv gratis kollektiv transport ikke vil have voldsom effekt på biltrafikken.
“Hvis man gør den kollektive trafik billigere, giver man først og fremmest en fordel til dem, der tjener mindst. Det er social omfordeling. Men trafikpolitisk hjælper det ikke så meget på trængslen,” melder han til Jyllands-Posten.
En vurderering som Niels Buus Kristensen, direktør for Danmarks Tekniske Universitets transportinstitut, over for avisen også bakker op om.
“At sænke prisen moderat på et månedskort vil da få nogle til at flytte, men den effekt er ikke stor i forhold til, hvor mange bilister der er. Det har ikke den store indflydelse på trængslen i sig selv,” siger han.
Regeringen gav tirsdag dødsstødet til betalingsringen. En ekspertkommission skal nu komme med forslag til, hvordan trængslen kan mindskes.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu