Eksperter frikender Haderslev for milliontab på spekulationer

13. februar 2013 16:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Eksperter frikender Haderslev for milliontab på spekulationer
Billede mangler

Flere kommuner, heriblandt Haderslev Kommune, blev sidste år kritiseret for at have foretaget finansielle spekulationer for at lette presset på kommunekassen. I Haderslev er man blandt andet blevet kritiseret for at have gjort brug af de såkaldte renteswaps i årene 2007-2012, men ifølge kommunen konkluderer en uvildig rapport nu, at kommunens låneomlægning var fornuftig.

 

Professor Bjarne Astrup Jensen og professor Jesper Rangvid fra CBS i København står bag rapporten, og ifølge en pressemeddelelse fra Haderslev Kommune er det generelt professorernes opfattelse, at forvaltningen af kommunens gæld »hverken har været væsentligt mere eller væsentligt mindre risikobetonet end andre danske kommuners«.

»Jeg er meget tilfreds med rapporten, og min konklusion er for det første, at vi nu har fået slået fast, at omlægningen i 2012 var fornuftig at foretage,« siger borgmester Jens Christian Gjesing.

»Jeg hæfter mig desuden ved, at rapporten meget klart siger, at man ikke – som det ellers har været fremme i mange sammenhænge – kan sige, at kommunen har tabt 200 millioner kroner på omlægningen af lån. Det synes jeg er en meget væsentlig konklusion, og en rigtig god nyhed for kommunens skatteborgere,« tilføjer borgmesteren og henviser til, at det sidste år var fremme, at Haderslev skulle betale 200 millioner kroner mere i renter og afdrag de kommende år, fordi omlægningen ikke øgede markedsværdien af kommunens gæld i forhold til en situation uden omlægning.

Så sent som i november kritiserede såvel indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og nationalbankdirektør Nils Bernstein kommunernes spekulationer kraftigt.

Og Haderslev Kommune bliver da heller ikke helt frikendt i den rapport, som byrådet i december besluttede at få gennemført. Haderslev Kommune burde være gået ud af de swaps, der var knyttet til schweizerfranc, på et tidligere tidspunkt.

»Nogle af vores tidligere swaps har i forbindelse med finanskrisen vist sig at være risikobetonede, og det er blandt andet derfor, vi har omlagt gælden i 2012.«

»Vores fokus har hele tiden været at minimere risikoen og sikre de bedst mulige renter for borgernes penge. På baggrund af rapporten vil jeg sammen med Økonomiudvalget overveje, om der skal ske justeringer i vores finansielle strategi,« siger borgmester Jens Christian Gjesing.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu