Eksperter frygter ny borgerkrig i Irak

17. februar 2013 00:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Eksperter frygter ny borgerkrig i Irak
Billede mangler

IRAK: Godt et år efter krigens afslutning i Irak er landet igen så voldsomt ramt af terror og sekteriske spændinger, at det nu befinder sig i det, eksperter kalder en lavintensitetskrig, skriver Politiken søndag.

 

»Mulighederne for, at Irak kan udvikle sig i en fredelig retning, forsvinder en for en. Udviklingen i Syrien har bidraget til, at Irak meget vel kan ende i regulær borgerkrig,« siger Irak-analytiker Stephen Wicken fra Institute for the Study of War til avisen.

Voldsomme protester fra landets sunnimuslimer, der kræver den shiamuslimske premierminister Nouri al-Maliki afsat, har ført til flere angreb på shiamuslimske samlingspunkter, og ifølge en ny rapport fra den britiske græsrodsorganisation Iraq Body Count (IBC) befinder landet sig i en tilstand af lavintensitetskrig med »daglig væbnet vold suppleret af lejlighedsvise storskalaangreb designet til at dræbe mange mennesker på en gang«, skriver Politiken.

Det seneste år har 946 bomber i Irak dræbt 2.778 mennesker og såret 7.448.

»Irak kan falde tilbage i borgerkrig, hvis de sekteriske spændinger kommer ud af kontrol. Det kan ske, hvis nabolandet Iran angribes af Vesten eller konflikten i Syrien kommer ud af kontrol,« siger Irak-ekspert ved Aalborg Universitet Søren Schmidt til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu