ANNONCE

Eksperter: Ikke-nedslidte vil udnytte ret til tidlig pension

16. august 2020 21:27 | Af: Newsbreak.dk

Regeringen mener, at folk, der ikke er nedslidte, vil fortsætte med at arbejde, selv om de får mulighed for tidligere pension. Eksperter siger det modsatte.

Eksperter: Ikke-nedslidte vil udnytte ret til tidlig pension
Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, er en af de eksperter, der modsiger regeringen. Arkivfoto: Scanpix.

Citathistorie: Jyllands-Posten

Selv om statsminister Mette Frederiksen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har afvist, at personer, der ikke er nedslidte, vil benytte en ny ret til tidlig pension, går flere eksperter i rette med den påstand. Det skriver Jyllands-Posten.

Svaret fra regeringstoppen har lydt, at hvis folk er i stand til det, »vil de fortsætte med at arbejde«, når Socialdemokratiets valgløfte om tidlig pension for nedslidte er blevet kritiseret for at sende raske ud af arbejdsstyrken.

Men erfaringer med ændringer i pensionsalderen og efterlønnen viser det modsatte. Alene en mulighed for at forlade arbejdsmarkedet tidligere vil få folk til at gøre det.

»Der er en ret stor empiri, der understøtter, at rigtig mange trækker sig tilbage ved den alder, der er indbygget i pensionssystemet,« siger Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand til Jyllands-Posten.

Ønsketænkning

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, kalder regeringens argumentation »ønsketænkning«.

»Der er ingen tvivl om, at det ikke kun er dem, der er egentlig nedslidte og har et behov, der vil tilvælge en ny ordning. Når det bliver en rettighed for en gruppe, vil ordningen også blive anvendt af personer, den ikke nødvendigvis var tiltænkt,« siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu