ANNONCE

Eksperter: Overførselsindkomster skal ned

2. december 2011 09:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Eksperter: Overførselsindkomster skal ned
Billede mangler

Regeringen vil med den kommende skattereform gøre det “økonomisk mere attraktivt at have et job end ikke at have et”.
Men det kan ikke lade sig gøre med en skattereform alene. Det siger flere førende økonomer til Berlingske.
“Det vil kræve så stort et provenu, hvis man for alvor skal løse incitamentproblemerne ad den vej, at jeg tror, det er urealistisk. De er nødt til både at se på indkomstoverførslerne og skatterne, hvis de vil løse problemet med, at det skal kunne betale sig at arbejde,” siger Nina Smith professor i økonomi ved Aarhus Universitet til Berlingske.
Hendes kollega Bo Sandemann Rasmussen, der også er professor i økonomi på Aahus Universitet er helt enig.
“Beskæftigelsesfradrag er måden at gøre det på, men det skal gives til alle, så det er rigtigt dyrt at få en forskelseffekt mellem dem, der er inden for og uden for arbejdsmarkedet. Realistisk set kan man gå lidt ad vejen, men du kan ikke nå det hele,” siger han til Berlingske.
For langt de fleste på det danske arbejdsmarked kan det dog sagtens betale sig at arbejde.
I år har 96,6 procent af arbejdsstyrken en gevinst på over 1.000 kroner om måneden ved at arbejde – det beløb, der defineres som “økonomisk tilskyndelse”. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.
I følge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er det et problem, der let kan overvurderes.
“For det første er der ikke så mange, som har en løn, der er så lav. For det andet er det ikke fordi, man skal gå og holde ferie på kontanthjælp. Kontanthjælp er noget, man får i de perioder, man ikke kan få arbejde,” siger chefanalytiker i AE-rådet Jonas Schytz Juul til Berlingske.
SF’s politiske ordfører, Jesper Petersen, fortæller, at regeringen ikke har planer om at sænke kontanthjælpen.
“Vi sætter i regeringsgrundlaget op, at der skal skabes øget arbejdsudbud, at den skal være socialt rimelig i sin fordeling, og den skal være fuldt finansieret i modsætning til den gamle regerings skattepolitik. Så forventer jeg også, at den kommer til at bidrage til, at det kan betale sig at arbejde,” siger han til Berlingske.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu