Eksperter: S-borgmestre vil vælte på stribe

22. juli 2012 01:30 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Eksperter: S-borgmestre vil vælte på stribe
Billede mangler

En række eksperter er enige om, at mange af de 49 socialdemokratiske borgmestre vil miste posten i 2013.
 
Der bliver tale om et regulært mandefald blandt de socialdemokratiske borgmestre, når de i efteråret 2013 skal møde vælgerne.
Ved sidste kommunalvalg i 2009 fik Socialdemokraterne et godt valg, og ved de efterfølgende konstitueringer i de 98 kommuner resulterede det i 49 borgmesterposter. Mange af dem står for fald, vurderer en række forskere over for Politiken.
– Det landspolitiske resultat ved kommunalvalget bliver en katastrofe for S og SF. Og det må nødvendigvis også slå igennem i en masse småkatastrofer rundt omkring, siger professor og kommunalforsker Poul Erik Mouritzen fra SDU til Politiken.
Også lektor og kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole tegner et dystert rødt scenario op.
– Socialdemokraterne – og SF – kommer til at gå fra et kæmpe succesvalg til et kæmpestort fiaskovalg. Selv hvis det på landsplan går frem for dem fra nu af, vil de få et stort tab i antallet af borgmesterposter, siger Roger Buch til Politiken.
Politiken har talt med flere andre eksperter, der bekræfter billedet. Især to faktorer gør, at forskerne allerede nu føler sig sikre:
Ved kommunalvalget i 2009 fik S og SF tilsammen 45 procent af stemmerne, hvilket svarede nogenlunde til deres landspolitiske snit.
Lige nu står partierne i flere meningsmålinger til sammenlagt omkring 26 procent. Selv hvis landspolitikken kun slår halvt igennem, tegner tilbagegangen massiv.
Derudover viser en gennemgang af kommunerne foretaget af Politiken Research, at 17 S-borgmestre i dag sidder med det snævrest mulige flertal. Typisk skiller kun et enkelt mandat blokkene.
– Jeg sidder ikke og lader som om, at det ser nemt ud. Jeg prøver ikke at spille Komiske Ali, siger Rødovres borgmester og KL-formand Erik Nielsen til Politiken.
– Vi har et stort arbejde foran os, både lokalt og nationalt. Men man skal passe på ikke – ud fra hvad forskere siger – at sætte en dagsorden, der i sig kan skabe en nedadgående spiral, siger han.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu