Eksperter sender grækerne ud af eurozonen

16. maj 2012 07:36 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Eksperter sender grækerne ud af eurozonen
Billede mangler

Grækenlands fremtid i eurozonen sortner.
49 procent af eksperterne i Ritzaus økonomiske panel mener, at Grækenland træder ud af eurosamarbejdet inden for de næste tre år.
I oktober 2011 troede kun 36 procent, at krisen ville koste et land pladsen i eurozonen. Men de 37 eksperter i panelet tegner nu et dystert portræt af Grækenlands økonomiske fremtid.
– Jeg tror simpelthen ikke på, at grækerne kan leve med de betingelser, som de skal opfylde for at blive i eurozonen, siger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.
Han forudser, at Grækenland vil indgå en aftale om fortsat at blive i eurozonen i løbet af de kommende måneder, men at det over tid vil blive umuligt for landet at opfylde eurozonens strenge krav.
Troen på, at Grækenland kan blive i euroen, lever kun hos 19 procent af Ritzaus panel, og selv hér vakler troen.
– Jeg synes, at mange ting taler for, at Grækenland bør blive i eurosamarbejdet, siger Kent Damsgaard der er erhvervsøkonomisk chef i Dansk Industri.
Han peger på den voldsomme usikkerhed, som landet vil kaste sig ud i, hvis de træder ud af euroen, som god grund til at imødekomme eurolandenes krav.
– Det mest ansvarlige vil være at blive inden for rammerne. Ved et langt sejt træk tror jeg, at Grækenland kan komme ud på den anden side med deres eurostatus i behold, siger han.
Forlader Grækenland eurozonen, forudser Jacob Graven, at landet vil gå statsbankerot.
– Den finansielle sektor vil kollaps, og mange virksomheder vil gå konkurs. Men billedet kan vende hurtigere, hvis den græske økonomi synker helt i bund, end hvis landet fortsat skal leve op til euroens niveau, siger Jacob Graven.
Tirsdag brød forhandlingerne om en ny regering i Grækenland sammen. Det betyder, at grækerne igen skal til valg.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu