Eksperter slår alarm over totalresistent tuberkulose

10. marts 2013 10:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Eksperter slår alarm over totalresistent tuberkulose
Billede mangler

Tuberkulose er givetvis ikke den mest udbredte sygdom i Danmark anno 2013. Ikke desto mindre er det en af de mest dræbende infektionssygdomme i verden og har tidligere stået bag mange dødsfald i Danmark. Løsningen har hidtil været antibiotika, men nu har man ifølge videnskab.dk fundet den smitsomme sygdom i en totalresistent udgave. Professor og forskningschef ved Statens Serum institut, Peter Lawætz Andersen, er bekymret.

 

»Det her er noget, man skal være bekymret for på globalt plan. Sådanne ting spredes. Det er vigtigt, at sygdommen identificeres og isoleres hurtigt muligt,« siger han til videnskab.dk.

Den fuldkommen resistente tuberkulose-form er blevet opdaget på klinikker i Sydafrika i forbindelse med et studie, der netop er offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Emerging Infectious Diseases.

Det helt store problem ligger i, at behandlingen af tuberkulose er så langvarig, at man kan nå at udvikle resistens i perioden. Typisk varer en behandling mellem seks og ni måneder.

På Statens Serum Institut arbejder man i øjeblikket på en vaccine mod tuberkulose, og en tidlig diagnosticering og vaccination er den bedste måde at bekæmpe sygdommen på, lyder det fra forskningschef Peter Lawætz Andersen.

»Det vigtige er at fange det, inden sygdommen bryder ud. Tuberkulose fungerer på den måde, at man sagtens kan bære smitten uden at være syg. Infektionen venter på svaghedstegn i immunsystemet, og så slår den til. Vi arbejder på en vaccine, der forhindrer, at sygdommen bryder ud,« siger han til videnskab.dk.

Jens Lundgren, som er ekspert i virussygdomme ved Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, pointerer, at man skal have tre fokusområder i kampen mod tuberkulose.

»Ny medicin, hurtigere diagnosticering af de resistente bakterier og udvikling af en vaccine er de tre ting, vi skal fokusere på, og kan vi udvikle en vaccine, så vil det være utroligt godt for vores muligheder over for resistente sygdomme. Der er jo folk, der dør som konsekvens af sygdomme, vi ikke kan behandle,« siger Jens Lundgren til videnskab.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu