Eksperter uenige lettelse i topskatten

18. maj 2012 18:21 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Eksperter uenige lettelse i topskatten
Billede mangler

Selvom regeringen endnu ikke har præsenteret sit udspil til en skattereform, så har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) talt for, at topskattegrænsen skal lempes som del af aftalen.
Og det er den rigtige vej at gå, fordi det øger arbejdsudbuddet mest og skaber den mest lige fordelingsprofil, fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i en analyse.
Nej, siger den liberale tænketank Cepos, som mener, at regeringens model vil gøre det svært at tiltrække højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft og fastholde de bedst uddannede danskere.
Regeringen ventes om kort tid at komme med sit oplæg til en skattereform, og der er grundlæggende to måneder regeringen kan vælge at lette topskatten på:
Enten kan man sænke selve satsen for topskatten, eller man kan hæve grænsen for, hvornår der skal betales topskat
Topskattesatsen er på 15 procent, og den betales i dag af den indkomst, som overstiger 390.000 kroner.
I Berlingske kræver 16 ud af 17 Venstre-borgmestre, at deres partiformand Lars Løkke Rasmussen i de kommende forhandlinger skal gå målrettet efter at sænke topskatteprocenten – altså den modsatte løsning af regeringens.
– Topskattesatsen skal sænkes. Det må Venstres topledelse gerne melde åbent ud, så borgerne har noget at rette sig efter, siger borgmester i Egedal, Willy Eliasen, til Berlingske.
Venstre-toppen vil dog først se regeringens samlede udspil til en skattereform, før man tager stilling.
Men det er den rigtige vej at gå, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos:
– Dygtige udlændinge kommer blandt andet til Danmark for at tjene mange penge, og det modarbejdes af en øverste marginalskat på 56 procent. Indregnes verdens højeste afgifter kommer marginalskatten op på 67 procent.
– En sådan skattesats gør det svært at tiltrække dygtige udlændinge, ligesom det gør det attraktivt for danske iværksættere og højtuddannede at forlade landet, siger Mads Lundby Hansen.
For fire milliarder kroner kan et flertal enten hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat med 50.000 kroner eller sænke satsen med 3,5 procentpoint
Hæver man grænsen med 50.000 kroner til en indtægt 440.000 kroner om året, vil det betyde, at antallet af topskattebetalere falder med 240.000 personer, viser analysen fra AE.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu