ANNONCE

Eksplosionsfare: Dette må du ikke smide ud

13. januar 2019 14:27 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Spraydåser og bekæmpelsesmidler er farligt affald, som ikke skal ende livet i den almindelige skraldespand. Se, hvor det ellers kan gå galt.

Danskerne sorterer affald i stadig større stil i et forsøg på at genanvende vores ressourcer. Det viser de seneste tal fra Affaldsstatistikken, som udgives af Miljøstyrelsen.

Men det er jo ikke til at sortere noget fra, hvis man ikke er klar over, at det ikke hører til i den almindelige skraldespand.

Og det gælder for en del af det, der bliver betegnet som farligt affald, fortæller Nana Winkler, som er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening. Farligt affald skal afleveres på genbrugsstationen, eller der hvor ens kommune ellers tillader, at man afleverer det.

– Der er rigtig mange, der ikke ved, at spraydåser for eksempel er farligt affald, fortæller hun.

Kan eksplodere

Spraydåser kan risikere at eksplodere, når de bliver presset sammen i en skraldebil. Derfor må de ikke bare ryge i den almindelige skraldespand, men skal sorteres som farligt affald.

– Smider du dine gamle gasflasker og spraydåser ud som metal- eller restaffald, så er de til direkte fare for den skraldemand, der tømmer din container, skriver Aalborg Forsyning på sin hjemmeside.

Spraydåserne kan være fra alt fra deodorant og hårlak til flødeskum og barberskum. Derudover skal man være særligt opmærksom, når man har have- og bekæmpelsesmidler, som man vil skaffe sig af med.

Det skal smides ud som farligt affald, hvis der er tale om gødningsmidler, havegødning, potteplantegødning, insektmidler og myggebalsam, oplyser Glostrup Forsyning.

Se galleriet over artiklen her og få flere eksempler på ting, du ikke må smide i skraldespandet.

Fakta

Farligt affald

– Farligt affald kan afleveres på genbrugsstationen.

– Afhængigt af hvilken kommune man bor i, kan der også være mulighed for at aflevere farligt affald i et miljøskab ved ejendommen, i en rød boks, i forbindelse med storskrald eller til en miljøbil.

– Københavns Kommune har lavet en Affalds ABC, hvor man kan søge på produkter og se, hvordan de skal sorteres. Find den her: http://www.nemaffaldsservice.kk.dk/affaldsabc

Kilder: Miljøstyrelsen, Nem Affaldsservice, Ritzau

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu