ANNONCE

Eksplosiv corona-stigning

8. september 2020 16:22 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Kontakttallet - tallet der bare ikke må stige for meget - har taget en himmelflugt den seneste uge.

Eksplosiv corona-stigning
Kontakttallet er steget voldsomt. Foto: Scanpix

Kontakttallet, der angiver hvor meget ny coronavirus spredes i det danske samfund, er tirsdag blevet opdateret for første gang i en uge, og det er overrumplende nyt. Tallet ligger nu på 1,5. Det er en stigning fra 0,9 for en uge siden.

Det nye kontakttal, som Statens Serum Institut (SSI) tirsdag har offentliggjort, betyder groft sagt, at hver eneste bekræftede smittetilfælde i Danmark i gennemsnit smitter yderligere halvanden person.

Når kontakttallet, tidligere kaldt smittetrykket, er på over 1, betyder det, at smittespredningen er tiltagende. Hvis tallet er under 1, falder smittespredningen. Det så vi i begyndelsen af sommeren, hvor vi havde daglige nye tilfælde af Covid-19 smittede helt nede i de lave tocifrede tal.

Mellem mandag og tirsdag er der registreret svimlende 243 nye smittetilfælde. Mandag kunne SSI præsentere 230 nye smittetilfælde. Når kontakttallet nu er på 1,5 er det faktisk det tredjehøjeste smittespredningstal, der er registreret siden begyndelsen af april. Siden mandag er der blevet testet 35.478 personer.

Derfor sker det nu

Allerede i den forgange uge begyndte de nye daglige tilfælde af bekræftet Covid-19-smitte at stige markant. Fra onsdag til torsdag og fredag i seneste uge skete der en stigning på hele 60 procent i antallet af nye smittede.

Det fik SSI til at adressere udfordringerne i en pressemeddelelse. Her sagde afdelingsleder Tyra Grove Krause: “Umiddelbart kan vi se, at der er en markant stigning i bekræftede tilfælde i Odense, og det er især unge i alderen 20-29 år, der er testet positive”.

Sådan er det også i denne uge. Hele generelt er der hen mod slutningen af sommeren og efterårets begyndelse noteret en stor stigning i antallet af nysmittede i netop den aldersgruppe. Mandag blev det forklaret på et pressemøde, at det især er i forbindelse med sociale arrangementer, at mange bliver smittet.

Der er dog usikkerheder forbundet med beregningerne af kontakttallet, blandt andet fordi der er en forsinkelse på tallet. Kontakttallet udregnes ifølge SSI selv på baggrund af syv dage, så derfor kan der gå et par dage, før ændringer i smittetallet kommer til udtryk i kontakttallet. For nuværende kan det dog med 95 procents sikkerhed påpeges, at kontakttallet ligger mellem 1,3 og 1,7.

Indlæggelser kan komme

Fordi det primært er de unge, der bliver smittet, er der ikke fulgt en hastig stigning i antallet af indlagte og døde den seneste tid. Det skyldes, at unge og raske mennesker efter alt at dømme ikke bliver alvorligt syge eller får symptomer i samme grad som ældre.

Samme afspejles også i antallet af døde. Langt de fleste dødsfald er procentuelt sket i aldersgruppen 90 plus. Desuden er 83 procent af alle dødsfald registreret som coronavirus-relateret sket med underliggende sygdom. Aktuelt er 628 døde i Danmark.

Men når smittetallet og kontakttallet stiger så hastigt, er der nærmest umuligt, at det ikke også vil brede sig til de sårbare grupper. Det spår eksperter i hvert fald. På et pressemøde mandag sagde afdelingschef fra SSI Tyre Krause, at “de vil kunne bringe smitten videre til folk i risikogruppen”. Det samme mener professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitet Lars Jørgen Østergaard.

– Når man er ung, så er risikoen for at blive indlagt ikke så stor, men der er en risiko for, at man kan føre smitten videre til folk, der er ældre eller mere sårbare, sagde han mandag til Ritzau.

Fakta

Kontakttallet (8.9.2020)

Den seneste tids stigende smitteantal i Danmark har ført til, at kontakttallet er steget fra 0,9 til 1,5.

Det betyder, at hver coronasmittede person i gennemsnit smitter 1,5 andre.

Læs her mere om, hvad kontakttallet er, og hvordan det udregnes:

* Status for en epidemi vurderes blandt andet ud fra kontakttallet – tidligere kaldet smittetrykket.

* Kontakttallet er en epidemiologisk indikator, der beskriver hældningen af epidemikurven.

* Kontakttallet er et gennemsnit af det antal personer, en smittet smitter i den aktuelle befolkning.

* Kontakttallet afspejler, hvor gode folk er til at holde afstand og vaske hænder, samt hvor mange der er immune.

* Hvis antallet af personer, der smittes, stabiliserer sig, uagtet om det er på et højt eller lavt niveau, vil der ikke være nogen hældning på kurven.

* Hvis kontakttallet er 1, er epidemien hverken voksende eller aftagende.

* Hvis kontakttallet er over 1, vokser epidemien.

* Hvis det er under 1, aftager epidemien.

* I en epidemisituation med lav forekomst af smitte vil svingninger omkring 1 være forventeligt.

* Hvis kontakttallet er i vedvarende stigning, er der grund til særlig opmærksomhed.

* Kontakttallet beregnes på baggrund af udviklingen i indlagte patienter og bekræftede smittetilfælde.

* Fordi der går noget tid, fra en person smittes og udvikler symptomer, og der yderligere går noget tid før indlæggelse, vil der være forsinkelser i beregningen af kontakttallet.

* Da kontakttallet estimeres på baggrund af et tidsvindue på syv dage, kan der gå et par dage, før ændringer kommer til udtryk i kontakttallet, afhængig af hvor stort faldet eller stigningen er.

Kilde: Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu