Ekstra-betaling for ældre bekymrer Dansk Folkeparti

15. februar 2013 13:15 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ekstra-betaling for ældre bekymrer Dansk Folkeparti
Tilkøb

Vejles forsøg med et tilkøbskatalog til ældre bekymrer Dansk Folkeparti. Foto: Colourbox.

Fra den 1. marts er Vejle Kommune klar med et tilkøbskatalog til de ældre og det vækker bekymring hos Dansk Folkeparti på Christiansborg.

 

Ældre i Vejle Kommune kan fra den 1. marts supplere den hjælp de får fra kommunen med ekstra service – bare de betaler for det.

Som frikommune har Vejle nemlig fået lov af Social- og Integrationsministeriet til at forsøge sig med et tilkøbskatalog. Et forsøg både Fredericia og Odsherred kommuner også gerne vil benytte.

Men Kommunale tilbud til ældre om tilkøbsydelser er en vej, man skal betræde varsomt. Derfor er Vejle Kommunes forsøg med at tilbyde ældre hundeluftning, gåture og manicure for mellem 319 og 539 kroner i timen noget Dansk Folkeparti vil følge meget nøje.

”I Dansk Folkeparti er vi bekymrede for den glidebane, som tilkøbsydelser i ældresektoren vil kunne medfører. Vi er dermed helt enige med ældresagen i, at det er en vej man skal være varsom med at betræde. Derfor vil vi følge forsøget i Vejle meget tæt for at se om det kommer ud på et overdrev”, siger partiets kommunalordfører, Morten Marinus til newsbreak.dk.

Udhulet basisservice

Morten Marinus understreger vigtigheden af, at den offentlige basisservice ikke bliver udhulet gennem at mere og mere flyttes over til betalingsservicer.

”En måde at forhindre dette på kunne være at opretholde et forbud mod, at kommunerne kan tilbyde disse ydelser, så de kun kan fås gennem private leverandører. Det er dog ikke i længden en holdbar løsning, ligesom mange ældre nok vil være utrygge hvis endnu flere forskellige mennesker skal have adgang til deres hjem. Derfor kunne en løsning være at lave et lovgivnings boldværk, der sikre, at de ydelser kommunen tilbyder administrativ er absolut uafhængig af visitationerne til den offentlige service”, siger Morten Marinus.

Samtidig skal kommunerne underlægges minimumsstandarder.

”Det bør kræves, at kommunerne overholder en række minimumsstandarter indenfor ældrepleje og omsorg før de kan sælge tillægsydelser”, siger Morten Marinus.

Tilkøbsordningen i vejle

Et udsnit af tilkøbskataloget fra Vejle Kommune viser, at der er mange forskellige muligheder for at supplere den offentlige hjælp. Fra den 1. marts i år kan der blandt andet købes:

– Hovedrengøring, vinduespudsning med mere

– Ophængning af billeder og lamper

– Strygning af tøj, reparation af tøj etc.

– Pyntning til højtider

– Manicure, pedicure, ordne hår

– Afhentning af medicin

– Hjælp til individuelle tilbud i egen bolig, fx højtlæsning, brevskrivning

– Hundeluftning

– Snerydning

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu