ANNONCE

Ekstrem smittestigning: Her er det værst

7. september 2020 16:23 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Den seneste tid er coronasmitten taget til i Danmark. Derfor indføres lokale restriktioner i 18 kommuner.

Smittespredningen af Covid-19 er i Danmark massivt stigende. Mandag blev det højeste antal nye smittede siden tidligt forår registreret. Således er der mellem søndag og mandag tilføjet hele 230 nye smittetilfælde til listen over personer i Danmark, der er eller har været smittet med Covid-19.

En væsentlig detalje at have for øje er dog, at der i øjeblikket testes langt flere end i foråret. Samtidig er der ifølge Statens Serum Institut (SSI) selv et muligt efterslæb fra weekenden, hvad angår nye smittetilfælde. Mange af tilfældene er i samme områder. I galleriet kan du se, hvor smitten stiger allermest. Især én kommune er svimlende hårdt ramt.

I weekenden blev der registreret 336 bekræftede smittetilfælde. Den hastige stigning i antallet af coronasmittede vækker bekymring hos regeringen og de ansvarlige sundhedsmyndigheder. Allerede fredag blev det varslet på et pressemøde, at der ville blive indført nye restriktioner, hvis ikke smittespredningen blev markant sænket.

Det skete ikke, og det tog sundhedsminister Magnus Heunicke (S) konsekvensen af. Mandag eftermiddag holdt han pressemøde og kaldte situationen alvorlig og bekymrende. Når smitten spredes, selvom det primært er blandt unge og raske, så er det en potentiel bombe, der bare venter på at gå af.

30 smittet til fest

At det kan gå enormt hurtigt med spredning af virus ved Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed. I sin egenskab deltog hun også på mandagens pressemøde. Her rettede hun især fokus mod private arrangementer.

For eksempel en fødselsdagsfest, hvortil nu 30 nye tilfælde af smittede kan påvises at stamme fra. Tidligere har der været ensartede meldinger om bryllupssmitte og smittespredning ved begravelser med mange deltagere.

– Det eksempel har jeg taget med for at illustrere, hvor lynhurtigt det kan gå med smitten til private fester, sagde Petri på mandagens pressemøde. Hendes pointe understregedes ligeledes af Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

Han henlod sig til at bede folk om kraftigt at overveje, hvor vigtig en fest er i den virkelighed, vi lever i lige nu.

– Man skal være særlig opmærksom på, om man overhovedet skal holde festen. Har man en plan, hvis man skal rykke indendørs på grund af vejret? Kan vi holde afstand? Er det muligt at holde to meters afstand til ældre i riskogruppen og så videre. Vi kommer med en løftet pegefinger og en række konkrete råd til, hvordan man kan gøre det, sagde Brostrøm.

Smitten skal bremses

For at hjælpe danskerne i de særligt hårdt ramte områder, hvor smitten spredes hastigt, har regeringen truffet den beslutning at indføre nye lokale restriktioner. For eksempel bliver muligheden for at samles i offentligt rum indskrænket.

I 18 kommuner sænkes antallet, der lovligt kan forsamles i det det offentlige, nemlig fra 100 personer til nu kun 50 personer. Samtidig skal barer og restauranter lukke til midnat og ikke som det ellers netop er indført til klokken 02.

Mange af de nye smittede henover sommeren og sensommeren har været i aldersgruppen 20 til 29, og det har skabt en uventet udfordring. De unge samles oftere – også i fritiden – og de bliver ikke nødvendigvis syge i samme grad som de ældre.

Det har haft en stor påvirkning i antallet af indlagt og dødsfald. I Danmark er 628 mennesker døde inden for 30 dage fra en positiv prøve, der har påvist Covid-19. Langt de fleste af dem er ældre borgere med såkaldt komorbiditet. Altså en underliggende sygdom. Det gælder for 83 procent. For SSI er problemet ikke, at de unge smittes uden at blive syge.

– De vil kunne bringe smitten videre til folk i risikogruppen, siger Tyra Grove Krause, afdelingschef ved SSI.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu