Ekstremt dødelig sygdom rammer oftere: Sådan holder du bakterien ude af dine vandrør

20. marts 2017 12:59 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

I de seneste år har Statens Serum Institut registreret usædvanligt mange tilfælde af legionærsyge.

Legionærsygdom er i fremgang i Danmark. Både i 2015 og i 2014 blev der registreret rekordmange tilfælde af den sjældne og ekstremt dødelige sygdom, og den tendens ser ud til at fortsætte. Der lader nemlig også til at have været usædvanligt mange tilfælde af legionærsyge i Danmark i 2016. Det fortæller seniorforsker ved Statens Serum Institut Søren Uldum til Newsbreak.dk.

– Vi har ikke lavet en endelig opgørelse endnu, men det kommer nok til at havne omkring 180 stykker, fortæller han.

I 2015 blev der registreret 189 tilfælde, mens der i 2014 blev registreret 157 tilfælde. Niveauet har i mange år inden været på omkring 100 tilfælde om året. Omkring 13 til 14 procent af de smittede omkommer af sygdommen. I 2015 blev 22 dødsfald således officielt tilskrevet legionærsyge.

Søren Uldum fortæller, at det er svært at fastslå en præcis årsag til stigningen. Noget af af det kan skyldes, at der er flere tilfælde, der bliver registreret, fordi man har ændret måden, tilfældene indberettes til Statens Serum Institut på, men alt i alt er seniorforskeren ikke i tvivl om, at der også er tale en reel stigning i antallet af smittede.

– Det er selvfølgelig bekymrende, at der er en sygdom i stigning. Der vil man jo gerne finde ud af, hvad forklaringen er, siger Søren Uldum.

Trives med varme og fugt

Et bud på en forklaring kunne ifølge ham være klimaændringer, der har givet lunere og fugtigere vejr.

– Legionella er en varmeafhængig bakterie, der trives bedst ved høje temperaturer, og så skal den smitte til mennesker, og det gør den bedst i et fugtigt miljø, fortæller han.

Ifølge Søren Uldum er det ikke kun i Danmark, at legionærsygdom er blevet et større problem. Der er nemlig registreret tilsvarende stigninger generelt i Europa i antallet af sygdomstilfælde.

Advarer fjernvarmeselskaber

Legionella-bakterien smitter stort set aldrig fra menneske til menneske. Den primære smittekilde er vand, der er inficeret med bakterien. Det kan for eksempel være i badet. Søren Uldum fortæller, at en mulig årsag til stigningen også kan være, at legionella har fået bedre vilkår i vores vandrør.

– Det er en anden ting, vi har haft under mistanke. Der er en tendens til , at man gerne vil spare på fjernvarmetemperatureren nogle steder. Der kan man risikere, at det kommer ned i en temperatur, hvor legionella kan trives, siger han.

Søren Uldum understreger dog, at det kun er en mistanke.

– Det er ikke noget, vi har nogen beviser på, og temperaturen er stadig så høj, at det ikke burde kunne trives, siger han.

Seniorforskeren opfordrer dog fjernvarmeselskaber til at være opmærksomme på risikoen.

– Man skal passe på, at man ikke går for langt med at sænke temperaturen. Så skal man i hvert fald sørge for, at man så forsøger at lave andre foranstaltninger, der forhindrer bakterien.

Der er også en række råd man som privatperson kan følge, for selv at forebygge risikoen for at blive smittet med legionella. Dem kan du se i galleriet i toppen af artiklen.

Fakta

Legionærsyge

  • Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
  • Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
  • Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
  • De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
  • Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
  • Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
  • Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu