ANNONCE

Ekstremt farligt vejr på vej: Panikken breder sig

31. august 2019 09:50 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Orkanen Dorian betegnes af myndighederne som ekstremt farlig og ventes at ramme Florida mandag eller tirsdag.

Orkanen Dorian har taget til i styrke de seneste timer og er nu blevet til en “ekstremt farlig” kategori 4-orkan. Det oplyser USA’s Nationale Orkancenter (NHC), der ligger i Miami, Florida, fredag aften amerikansk tid.

Kategori 4 er det næsthøjeste niveau for orkaner.

Dorian kommer ifølge NHC buldrende med vindstød med en styrke på 215 kilometer i timen. Orkanen ventes at ramme Florida sent mandag eller tidligt tirsdag lokal tid. Inden da kan den vokse yderligere i styrke og blive den kraftigste orkan, delstaten har oplevet i næsten 30 år, skriver nyhedsbureauet AP.

Allerede undtagelsestilstand

Det er på forhånd ventet, at den vil skabe store ødelæggelser, og både Florida og nabostaten i nord Georgia har erklæret undtagelsestilstand. Dorian ventes at ramme den caribiske østat Bahamas søndag.

Fredag beordrer premierminister Hubert Minnis indbyggere i den “meget voldsomme og potentielt livstruende orkans” bane til at evakuere.

Ifølge NHC skal det nordlige Bahamas forberede sig på, at vandstanden i nogle områder kan stige op til 4,5 meter over det normale tidevandsniveau.

– Stigningen vil være ledsaget af store og ødelæggende bølger, oplyser NHC.

Vær ikke tåbelig

På et pressemøde siger premierminister Hubert Minnis, at de, der nægter at lade sig evakuere, udsætter sig selv for “stor fare”.

– Sæt ikke dit liv eller dine kæres liv på spil unødigt. Vær ikke tåbelig, siger han.

Floridas guvernør er derimod afventende med at beordre en evakuering af delstatens indbyggere.

– Hvis man evakuerer for tidligt, risikerer man at evakuere folk til områder, som kan blive ramt, fordi orkanen ændrer kurs, siger guvernør Ron DeSantis.

Fredag siger præsident Donald Trump, at der højst sandsynligt vil blive truffet beslutning om en eventuel evakuering i Florida søndag.

Så vildt bliver det

I galleriet over artiklen kan du blive klogere på, hvordan orkaners styrke måles – og hvor kraftig for eksempel en kategori fire orkan er.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) skriver på sin hjemmeside, at udtrykket orkan bruges, når det blæser med mere end 117 kilometer i timen.

“Huse bliver ødelagt, træer knækker som tændstikker eller bliver revet op med rode, højspændings- og telefonledninger rives ned, for blot at nævne nogle af de mest spektakulære skader. Udover dette kan kystnære områder blive ramt af kraftige stormfloder, skabt af de meget stærke vinde,” skriver DMI.

– Det er en hidsig tropisk storm, og det er mere, end der nogensinde er målt i Danmark, sagde DR’s vejrvært Louise Gade Siig, til DR Nyheder fredag.

Advarer danskere

Udenrigsministeriets Borgerservice (UMB), der er danskernes vejleder i udlandet, tager også den forestående trussel alvorligt. På Twitter og Facebook skriver UMB, at danskere, der befinder sig i den del af verden, hvor Dorian forventes at ramme hårdt i de kommende dage, skal orientere sig hos lokale myndigheder om, hvad de skal gøre.

Blandt andet kan man søge oplysninger hos det nationale orkan-center NHC.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu