ANNONCE

Ekstremt hårdfør invasiv plante spreder sig

28. juni 2019 13:56 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Japansk pileurt kan potentielt koste millioner at få fjernet.

Haveejere, der har prøvet at få planten japansk pileurt inden for skellet er ikke i tvivl – den er møghamrende irriterende og nærmest umulig at komme af med.

Og nu er den i voldsom vækst i Danmark, skriver TV2. På tre år er antallet af indberetninger hos Miljøstyrelsen tidoblet.

Planten breder sig med lynets hast og ødelægger både haver, veje og bygninger. Dens kraftige rødder kan bryde gennem både cement og asfalt:

– Det er en tikkende bombe hos haveejere. Den er svær at bekæmpe og forvolder enorme skader. Og vi har kun set starten på problemet, siger Hans Wernberg, der er seniorkonsulent hos Care4Nature til TV2.

I samme ombæring har ni ud af ti kommuner meddelt Kommunernes Landsforening, at de oplever større og større problemer med planten.

Blandt andet Vejen Kommune, der er gået på Facebook med en advarsel:

Får planten fat og bliver for styr kan oprydningen koste alt mellem 10.000 kroner og flere millioner, oplyser TV2.

På berygtet liste

Japansk pileurt var en af de 14 nye invasive arter, der i 2017 blev indledt jagt på i Danmark.

Artiklen fotsætter under videoen

Og det er den fordi den med sin højde på op til tre meter skygger omkringstående planter ihjel – samtidig med at den er ekstremt svær at komme af med, fordi den vokser hurtigt og har et omfattende rodnet.

Den daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sagde således, da japansk pileurt kom på listen over invasive arter:

– Der er peget på 14 arter, som er problematiske i Danmark, som jeg ønsker et handelsforbud imod for at sikre, at den store indsats, vi lægger i at bekæmpe eksempelvis rynket rose i naturen, ikke undermineres af, at man samtidig kan købe dem i planteskoler. Det er sund fornuft, siger ministeren om listen over de nye invasive arter.

Fakta

Sådan bekæmper du japansk pileurt

Oprykning
Nyetablerede planter kan  rykkes op. Dette er mere effektivt end at slå de nye planter, da man ofte kan få rykket noget af rodstænglen med op, hvilket svækker planten mere end en slåning. Det er vigtigt ikke at efterlade oprykkede planter, da disse kan etablere sig igen. Oprykning egner sig kun som bekæmpelsesmetode til nyetablerede planter, ikke til etablerede bestande.

Opgravning
Svært, da der kun skal være cirka 1 cm lang stump tilbage af rod- eller stængeldele, for at planten kan skyde igen. Det er derfor meget arbejdskrævende at opgrave japansk pileurt. Ved større bestande vil opgravning kun være muligt med maskiner. Det opgravede materiale skal bortskaffes så der ikke kan ske en genetablering.

Slåning
Slåning kan ikke udrydde planten, men kan hindre at den breder sig yderligere. Slåning har også vist sig at kunne bryde pileurt-bestandenes dominans, så der bliver plads til en vegetation med mange forskellige arter. Slåning bør foretages hyppigt, og bør fortsætte mindst 10 år.

Græsning
Hvis der er rigeligt med saftigt græs tilstede vil græssende dyr foretrække dette frem for japansk pileurt. Dog ædes gerne friske skud af planten. Afgræsning af planten kan derfor sikres ved at slå planten i maj og juni. Planten vil efter slåning danne friske skud der græsses fra juli og resten af sommeren. Da dyrene ikke æder de store planter kan græsning kun anvendes til at holde japansk pileurt nede – den bliver ikke udryddet. Inden man udsætter dyr er det vigtigt at fjerne de gamle, tørre stængler fra sidste år, da disse er knivskarpe og dyrene kan skære sig på dem.

Plantning af “skygge”-planter
Da pileurtens evne til at sprede sig forringes kraftigt når den skygges, kan man ved at plante skygge-planter omkring en bestand begrænse, eller i nogle tilfælde helt stoppe, dens videre udbredelse. Bland andet skulle Rød-el ( Alnus glutinosa ) være velegnet til dette formål.

Kemisk bekæmpelse
Glyphosat kan anvendes. En mulighed er at slå planterne i ca. 5 cm højde og derefter sprøjte glyphosat ned i stængelen. Fordelen ved denne metode er at den ikke kommer til at berøre andre dele af vegetationen. Behandlingen skal gentages igen det følgende år.

En anden metode er at beskære planterne sent på foråret eller om sommeren, og derefter sprøjte den opvækst der dukker op. Mindst 2 yderligere sprøjtninger er dog nødvendigt for at forhindre genvækst.

Det er ikke tilladt at bekæmpe japanpileurt med pesticider på offentlige arealer.

Kilde: Miljøstyrelsen

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu