ANNONCE

Ekstremt populært legetøj trækkes tilbage: Smid dem langt væk – nu

20. juni 2018 12:16 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Squishies - et skumlegetøj for børn - har taget landet med storm, men nu advarer Miljøstyrelsen mod dem alle.

Squishies, et ekstremt populært legetøj, der har taget Danmarks børn med storm, vurderes nu så farligt, at Miljøstyrelsen advarer mod samtlige udgaver af skumlegetøjet. Eksisterende Squishies bør smides ud, og køb af nye bør indstilles.

I en pressemeddelelse fra styrelsen fremgår det rystende resultat af en undersøgelse af 12 typer af squishies. Legetøjet blev testet og analyseret for afgasning af kemiske stoffer, og samtlige 12 produkter afgav skadelige stoffer i så høje koncentrationer, at det kan medføre en risiko, hvis børn leger med dem i længere tid, skriver Miljøstyrelsen.

Undersøgelserne blev sat i værk tilbage i marts, fordi legetøjet helt generelt lugtede langt væk af parfume og kemi. Nu vil styrelsen have virksomhederne til at sikre produkterne. Det er virksomhederens ansvar at indsende dokumentation for, at deres produkter er sikre. Indtil da advarer styrelsen.

– Ud fra et forsigtighedshensyn finder vi det rigtigst at opfordre forbrugerne til helt at undgå skumlegetøj af typen squishies, indtil der er sikkerhed for, at legetøjet ikke er giftigt, siger kontorchef Magnus Løfstedt fra Miljøstyrelsen i pressemeddelelsen.

Mulig politianmeldelse

De 12 produkter, der er testet af Miljøstyrelsen, bliver nu overdraget til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, som vil sikre, at produkterne bliver fjernet fra markedet og vurdere, om der er grundlag for en politianmeldelse. Der kan være tale om en politianmeldelse, når der er tale om grove overtrædelser, og denne vurdering vil Kemikalieinspektionen nu foretage, meddeler miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

– Det er helt uacceptabelt, at der sælges legetøj, som kan skade børn. Det er branchens ansvar, at de produkter, de sælger, er lovlige og fri for skadelig kemi. I dette tilfælde er der tale om alvorlige overtrædelser, hvor børn indånder stoffer, der kan være slimhindeirriterende og på sigt skade forplantningsevnen og leveren, siger han.

I forvejen er de 12 undersøgte produkter erklæret ulovlige at sælge i Danmark og resten af EU. Legetøjsforhandlere skal øjeblikkeligt fjerne det ulovlig legetøj fra hylderne. Alle produkterne er produceret i Kina.

Fakta

Rystende resultater på Squishy-test

– Resultaterne viser, at alle 12 squishies afgasser kemiske stoffer i så høje koncentrationer, at der for nogle stoffer kan være en høj risiko, hvis børn f.eks. sover med squishies eller har mange squishies stående på et børneværelse.
– Da alle 12 analyserede squishies viser sig at være problematiske, tyder det på, at der er tale om et generelt problem.
– De identificerede stoffer, er bl.a. dimethylformamid, styren og toluen.
– Stofferne er bl.a. skadende for forplantningsevnen, kræftfremkaldende, leverskadende, slimhindeirriterende eller øjenirriterende.
– Legetøjet er indkøbt i både fysiske legetøjsbutikker, mindre butikker, danske og udenlandske netbutikker.

Ovenpå de nye oplysninger har Top-Toy, der har BR og Toys’r’Us i Danmark, sammen med Salling Group (Føtex, Bilka og Netto) standset alt salg af det populære skumlegetøj.

Ikke eneste problem

Det er ikke første gang, de populære skumfiduser er i myndighedernes søgelys. I slutningen af maj kunne Newsbreak berette, hvordan Sikkerhedsstyrelsen havde konstateret problemer med legetøjet, fordi det ikke havde de korrekte mærkninger og aldersprædikater.

Ind til videre er to af de testede produkter vurderet til at være farlige. Problemet var det samme ved begge squishier, oplyste Sikkerhedsstyrelsen til Newsbreak.

– Der er problemer med advarselsmærkningen. Der står ikke, at det ikke er egnet til de 0-3-årige, sagde Lone Hansen

De to tilbagetrukne har begge smådele, der let kan rives af og udgøre en kvælningsfare. Ingen af dem lever op til sikkerhedskravene for produkter til børn i alderen 0-3 år, de mangler begge CE-mærkning og advarsel om, at de ikke er egnede til småbørn.

Newsbreak kontaktede dengang en af sælgerne af det farlige legetøj. En kontaktperson for netbutikken forklarede, at der havde manglet mærkning på det konkrete produkt, men gav udtryk for, at der ikke var tale om et alvorligt problem. Han forsikrede, at der nu er korrekt mærkning på alle butikkens produkter.

– Der var ikke noget galt med produktet som sådan, udtalte kontaktpersonen og afbrød herefter samtalen med Newsbreak, da han fandt ud af, at vi ikke ville efterkomme et ønske om at undlade at skrive om tilbagetrækningen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu