Ekstremt vejr skyldes blandt andet et globalt fænomen

28. juli 2018 14:58 | Af: Ritzau Fokus

Den globale opvarmning bærer en del af skylden for denne sommers meget varme vejr, forklarer klimaforskere.

Ekstremt vejr skyldes blandt andet et globalt fænomen
Det er ikke svært at finde knastørt græs i Danmark for tiden. Det kommer af en varm og tør sommer, og den sommer kommer blandt andet af global opvarmning. Foto: Scanpix.

Fra Japan til Canada. Fra Nordafrika til Skandinavien og De Britiske Øer.

Store dele af den nordlige halvkugle har de seneste måneder oplevet usædvanligt høje temperaturer. Og når man taler om det varme sommervejr, er det svært ikke at tænke på den generelle globale opvarmning.

Der er ganske vist en sammenhæng mellem det ekstreme vejr og klimaforandringerne, forklarer professor og klimaforsker Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

Men sammenhængen er kompleks.

– Vi kan ikke sige, at det ekstreme vejr skyldes klimaforandringerne. Men når vi oplever hedebølger og meget stabilt højtryksvejr, er drivhuseffekten med til at trykke temperaturerne ekstra op.

– Så chancen for, at man slår varmerekorder, og at hedebølger bliver lange, er stærkt øget. På den måde er klimaforandringer med til at give det ekstra nøk, der gør, at man oplever vejret som ekstremt, siger han.

Varm verden giver flere ekstremer

Han bakkes op af Sebastian Mernild, der er professor og direktør for forskningsinstitutionen Nansen Center i Bergen i Norge. Sebastian Mernild er desuden medforfatter på en kommende klimastatus fra FN.

– Man skal altid være påpasselig med at relatere klimaforandringer til en enkelt hændelse. Men vi ved, at i en varmere verden har man flere varmeekstremer. Og det ser vi nu, siger Sebastian Mernild.

– Over tid har vi – i studier fra Arktis og Danmark – set en stigning i antallet af varmeekstremer og et fald i antallet af kuldeekstremer, siger han.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu