EL beskylder regeringen for uansvarlig skattepolitik

14. februar 2013 18:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL beskylder regeringen for uansvarlig skattepolitik
Billede mangler

Selvom Danmark ikke tilslutter sig den europæiske skat på finansielle transaktioner, vil danske virksomheder alligevel komme til at betale finansskat, når de køber aktier i et land, hvor skatten er indført.

 

Derfor er det dårlig skattepolitik, når regeringen ikke vil være med, siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen (Ø).

»Det er fuldstændig uansvarligt af den danske regering, at den ikke vil være med til at arbejde for en skat, der sikrer en vis kontrol med de finansielle markeder og få finanssektoren til at betale for den krise, som deres hæmningsløse spekulation forårsagede,« siger han.

Regeringen vil gerne være med til at kæmpe for en global finansskat, står der i regeringsgrundlaget – men ikke for en europæisk, der risikerer at svække Europas konkurrenceevne og koste danske arbejdspladser, lyder bekymringen fra de Radikale og Socialdemokraterne.

SFs politiske ordfører, Jesper Petersen (SF), gik torsdag imod regeringens linje ved at bakke op om en europæisk finansskat.

»SF har i årevis fremmet idéen om en international skat på finansielle transaktioner. Skatten vil mindske den kortsigtede spekulation i værdipapirer og betyder, at bankerne og spekulanterne kommer til at betale en del af regningen for den verdensomspændende krise, de er medansvarlige for,« skriver Jesper Petersen på sin Facebook-profil.

Han understregede samtidig, at han – trods sin holdning til finansskat – respekterer regeringsgrundlaget. Torsdag fremlagde EU- Kommissionen et revideret forslag til skatten, som 11 medlemslande indtil videre har tilsluttet sig. Det er på tide, at også den danske regering viser sin opbakning, mener Enhedslisten.

»Den danske regering påstår, at den går ind for en global finansskat, men vil ikke være med til det initiativ, som nogle af de største europæiske økonomier er med i. Det hænger slet ikke sammen. En europæisk finansskat er jo en oplagt start, hvorfra man kan arbejde mod en global skat på finansielle markeder,« siger Nikolaj Villumsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu