El Chapo dømt – livstid

17. juli 2019 17:29 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

"El Chapo" har onsdag fået sin straf, efter at han i februar blev kendt skyldig i at lede et narkoimperium.

El Chapo dømt - livstid
Billedet her er fra 2017, hvor "El Chapo" blev udleveret til de amerikanske myndigheder. Foto: Ho/AFP

Den mexicanske narkobaron Joaquin “El Chapo” Guzmán er onsdag blevet idømt fængsel på livstid plus 30 år ved en domstol i New York. Den berygtede mafiaboss blev tilbage i februar kendt skyldig i alle ti anklagepunkter efter en spektakulær retssag.

Livstid i fængslet var som sådan ikke til diskussion. Det var den efterfølgende periode, der skulle udregnes, og her ønskede anklageren ifølge NPR, at El Chapo fik tre årtier oveni. Så er man da helt sikker.

Han blev blandt andet dømt for at stå i spidsen for et globalt narkoimperium. I løbet af retssagen kom der opsigtsvækkende detaljer frem om uhyggelige drab, politisk bestikkelse og storstilet smugling.

Ved onsdagens strafudmåling fik 62-årige “El Chapo” også selv ordet.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Her sagde han blandt andet, at han har været udsat for “ondskabsfuld og umenneskelig” behandling under sine 30 måneders indespærring i USA. Han mener også, at “USA er lige så korrupt som alle mulige andre lande”.

Forventede retfærdighed

“El Chapo” er tidligere flygtet to gange fra fængsler i Mexico. I januar 2017 blev han så udleveret til de amerikanske myndigheder, og det så El Chapo frem til.

– Da jeg blev udleveret til USA, forventede jeg en retfærdig retssag. Men det er nøjagtig det modsatte, der er sket, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Blandt andet har han opponeret mod udvælgelsen af juryen, som efter Guzmáns overbevisning ikke var gået til på retfærdig og ærlig vis. Det har været med til at farve billedet af ham, siger han.

Retssagen mod ham gav omverdenen et unikt indblik i Sinaloa-kartellets dagligdag. Blandt andet fortalte et vidne fra kartellet om, hvordan mexicanske medarbejdere har pakket kokain ned i tusindvis af jalapeño-dåser.

50 vidner

En anden har forklaret, at “El Chapo” i nogle tilfælde selv fungerede som lejemorder. Han skal blandt andet have kidnappet, banket og skudt en af sine ansatte, der havde arbejdet for et andet kartel.

Mere end 50 personer vidnede i sagen, hvor det blev afsløret, hvordan narkobaronens Sinaloa-kartel tjente milliarder af dollar på at importere tonsvis af kokain, heroin, amfetamin og marihuana til USA.

Sagens dommer, Brian Cogan, har beordret “El Chapo” til at betale 12,6 milliarder dollar – knap 84 milliarder kroner. Det er penge, som han skal have tjent på den omfattende narkohandel.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu