EL: Fagbevægelsen er håbløst naiv i sit jobpakke-udspil

20. februar 2013 11:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL: Fagbevægelsen er håbløst naiv i sit jobpakke-udspil
Billede mangler

Fagforeningernes hovedorganisation, LO, vil skabe mellem 4.200 og 5.200 nye arbejdspladser ved at lette en række afgifter for erhvervslivet. Men det udspil møder kritik hos Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø).

 

»Jeg tror ikke på, at der bliver sat investeringer i gang, fordi NOx-afgiften bliver sat ned. Erhvervslivet tjener jo styrtende med penge og har en historisk høj opsparing,« siger han.

Enhedslisten tog ellers positivt imod den første del af LOs udspil til en jobpakke, som blev fremlagt for to uger siden, og hvor fagbevægelsen blandt andet kræver, at kommunernes anlægsloft hæves, så de offentlige investeringer kan øges og skabe beskæftigelse.

»Den første del af udspillet var vi meget tilfredse med, men den anden del med at tro, man kan skabe beskæftigelse ved at sænke afgifter og skatter, tror vi ikke på. Det er jo håbløst naivt,« siger Frank Aaen.

Det er blandt andet den omstridte forureningsafgift NOx, som LO vil sænke, ligesom også energiafgifterne og afgifterne på øl, vin, sodavand og spiritus ved grænsen skal sættes ned. Desuden skal kørselsafgiften på lastbiler med – det vil ifølge organisationen frigøre 1,5 milliarder kroner.

»Jeg synes, det er lidt mærkeligt, at man spiller ud som arbejdsgivere på afgiftsdiskussionen. Det er jo ikke nogen løsning for deres medlemmer. Det kan godt være, at det politisk lyder godt for beskæftigelsen, men det skaber ikke en eneste arbejdsplads. Til gengæld vil det koste arbejdspladser i kommunerne, hvis prisen bliver mindre velfærd,« siger Frank Aaen.

Socialdemokraterne og SF er åbne over for fagbevægelsens nye udspil, men vil ikke kommentere de konkrete forslag.

»Vi lytter til alle indspark og går til det her med udgangspunkt i, at der skal skabes arbejdspladser. Jeg vil ikke afvise afgiftslettelser, det er en af de ting, man kan være nødt til at overveje,« siger finansordfører Jonas Dahl (SF).

I denne uge mødtes Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V) med LO-formand Harald Børsting, og her blev de to enige om at kæmpe for netop afgiftslettelser for erhvervslivet. Enhedslisten undrer sig over det møde.

»Jeg synes, at LO skulle bruge deres energi på at angribe Venstre og ikke prøve at opdyrke alliancer med dem. Den danske fagbevægelse og Venstre står jo for modsatte synspunkter,« siger Frank Aaen.

Regeringen ventes at fremlægge sit udspil til en jobpakke i begyndelsen af marts. Den har til formål at forbedre danske virksomheders konkurrenceevne og skabe arbejdspladser i den private sektor, primært i produktionsvirksomhederne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu