EL frygter grønt tilbagetog efter droppet lastbilafgift

21. februar 2013 00:54 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL frygter grønt tilbagetog efter droppet lastbilafgift
Billede mangler

De miljømæssige gevinster var for små og konsekvenserne for danske arbejdspladser simpelthen for store. Sådan lyder regeringens begrundelse for, at den nu som det første initiativ i den kommende konkurrenceevnepakke har besluttet at droppe den planlagte kørselsafgift på lastbiler.

 

Mens initiativet er blevet rost af både Venstre, Dansk Folkeparti og erhvervslivet, stiller Enhedslisten sig skeptisk. Partiet frygter, at beslutningen er et udtryk for, at regeringen er i færd med at droppe sine grønne målsætninger.

»Vi har længe set, hvordan bebudede grønne initiativer er blevet forsinket, og regeringen har indtil nu også nægtet at støtte Connie Hedegaards forslag om at trække en større portion CO2 kvoter tilbage. Meget tyder på, at den danske regerings tøven skal ses i sammenhæng med den megen snak om et byrdestop for industrien og regeringens ønske om at indgå en aftale med Venstre om en såkaldt konkurrenceevnepakke,« lyder det fra miljøordfører Per Clausen (Ø).

»Indtil nu har regeringen taget en række initiativer, som tager penge fra dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, syge og SU-modtagere for at forære dem til erhvervslivet. Nu frygter jeg, at turen er kommet til, at miljø og natur også skal betale for skattelettelser til de rigeste danskere,« fortsætter Per Clausen.

Mens EL er bekymret over udviklingen, er der – ikke overraskende – anderledes glæde at spore i erhvervslivet.

»Vi har i vores egen vækstpakke netop peget på den kommende kørselsafgift som en af de ting, der både hæmmer konkurrenceevnen og vil koste arbejdspladser. Derfor er vi meget tilfredse med, at regeringen nu spiller ud med det som et af elementerne i den kommende konkurrenceevnepakke. På den baggrund kan man vel godt tillade sig at sige, at det kører godt for regeringen,« siger direktør i Dansk Erhverv Christian T. Ingemann.

Også i Venstre og Dansk Folkeparti er man positive over for regeringens initiativ.

»Vi har længe ment, at det var forkert at indføre denne her afgift, så vi synes, det er godt at opleve, at regeringen har lyttet til den massive kritik, der har været. Vi skal ikke have flere byrder på dansk erhvervsliv,« fastslår Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V), over for Berlingske Nyhedsbureau. Han understreger samtidig, at Venstre kræver en garanti fra regeringen om et byrdestop på erhvervslivet frem mod næste valg.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby (DF), betegner den planlagte kørselsafgift som »gift for de danske produktionsvirksomheder.« Derfor er han også glad for, at skatteministeren nu har annulleret den. Dog vil han gerne se, »hvad regeringen så kan finde på i stedet«.

»Det er på den lange bane mange milliarder, som nu afskriver sig, og man kan sagtens frygte, at der kommer noget andet i stedet,« udtaler Hans Kristian Skibby.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu