EL kalder nyttejob uforsvarlige

12. marts 2013 08:49 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL kalder nyttejob uforsvarlige
Billede mangler

Når kommunerne sætter kontanthjælpsmodtagere i nytteaktivering, hvor de eksempelvis rydder op i parker eller skovler sne, så er handler det blot om at skræmme dem væk fra kontanthjælpen. Det mener Enhedslisten, som ikke er overraskede over, at nytteaktiveringen får mange til at droppe ud af kontanthjælpssystemet.

 

»Det her er mere skræmmejob end nyttejob, fordi kommunerne forsøger at skræmme folk væk fra de offentlige kasser. Det er ikke ordentligt at gøre det på den her måde. Det er totalt uforsvarligt,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

Politiken har gennemgået aktiveringsprojekter for 14 kommuner, og her er erfaringerne, at mellem 10 og 35 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der bliver nytteaktiveret, ryger ud af systemet. Forskere gætter i Politiken på, at de ledige enten bliver forsørget af familien, lever for lånte penge eller af sort arbejde og kriminalitet – og derfor bør man følge en anden kurs, mener Christian Juhl.

»Det er et tegn på, at kommunerne ikke lever op til deres ansvar. Hvis det handlede om at lære kontanthjælpsmodtagerne om værdien ved at have et arbejde, så ville man gøre noget andet. Så ville man have en langt mere professionel tilgang til det, sådan som Socialrådgiverforeningen har forlangt. Så ville man sætte sig ned med den ledige for at finde ud af, hvordan man kan få ham videre i livet, for eksempel via en uddannelsesplan. Men det kræver langt mere af kommunen,« uddyber han.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører peger på, at det kan give mening at skabe beskæftigelse, hvor ledige eksempelvis vedligeholder naturskønne områder til glæde for andre – men så skal de have en ordentlig løn, fastslår han.

»Det handler om at skabe ordentlige job, der faktisk nytter. Kan man det, skal det ske under overenskomstmæssig løn og med ordentlige forhold. Men hvis man gør det ved at sige, at du skal arbejde for din kontanthjælp, for vi kan ikke finde på andet lige nu, så er der en kvalitetsforskel. Og det er afgørende,« siger han og fortsætter:

»I dag bruger man ordningen til at sige »her kan du ikke gå og være doven«, man bruger det til at disciplinere unge mennesker. Men det handler om at skabe større chance for, at kontanthjælpsmodtageren kommer videre,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu