EL klar til at beskatte olien for bedre tog

1. marts 2013 11:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL klar til at beskatte olien for bedre tog
Billede mangler

Selvom Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø), er skeptisk over, at regeringen har fredet Dansk Undergrunds Consortium i Vækstplan DK, kan regeringen godt kigge mod sit parlamentariske grundlag, når den skal finde 90 mandater til at beskatte olien hårdere for blandt andet at få hurtigere tog mellem de store danske byer.

 

»Vi mener selvfølgelig, at det er en god idé at beskatte olien hårdere. At bruge pengene på kollektiv trafik kan vi godt være med på. Vi er naturligvis klar til forhandlinger,« siger Frank Aaen.

Regeringen vil tage 28 milliarder kroner fra indtægter fra beskatning af Nordsøolien og bruge dem på den kollektive trafik, erfarer Berlingske.

Med oprettelsen af en ny infrastrukturfond skal særligt togstrækningerne mellem København-Odense-Aarhus have en opgradering, erfarer avisen. Også toglinjerne til Struer og Frederikshavn skal elektrificeres, lige som en tunnel under Vejlefjordbroen ifølge Berlingskes oplysninger også er i spil.

Regeringens plan bliver fremlagt på et pressemøde i Statsministeriet klokken 12.

Regeringen vil hente pengene ved at beskatte selskaberne uden for Dansk Undergrunds Consortium (DUC) hårdere. Det vil blandt andet gå ud over Dong og andre olieselskaber, der opererer i Nordsøen.

I tirsdags kom det frem, at regeringen har opgivet at genforhandle Nordsøaftalen, der løber frem til 2042. Dermed er beskatningen af selskaberne i Dansk Undergrunds Consortium DUC altså uændret.

Til gengæld har Shell, Chevron og A.P. Møller-Mærsk, som udgør Dansk Undergrunds Consortium DUC, accepteret ikke at få del i den selskabsskattelettelse, som ellers er en del af regeringens Vækstplan DK.

Dermed kan DUC-selskaberne se frem til at fastholde en skattebetaling på 60 procent, så er det formentlig Dong og andre olieselskaber, der nu skal vænne sig til en højere betaling af skat på olieudvinding.

Hidtil har Dong og andre olieselskaber uden for DUC kunnet holde sig til en skatteprocent på 30 procent, men de tider er forbi, da regeringen vil sikre flere penge til statskassen på olieudvinding.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu