EL ønsker mere kontrol med EUs kød

12. februar 2013 08:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL ønsker mere kontrol med EUs kød
Billede mangler

Danske forbrugere kan stadig finde frosne lasagnepakker fra det franske firma Comigel, hvis produkter har vist sig at indeholde hestekød.

 

»Jeg synes, det lyder uforsvarligt. Den her sag viser, at man overhovedet ikke har styr på, hvad det er for noget kød, man sælger, fordi man hverken kan stole på leverandører eller kontrol,« siger Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen (Ø), til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det er butikkernes pligt at sikre, at det, de skriver på pakkerne om kødet, er rigtigt. Hvis de ikke har sikret sig det, er det i strid med reglerne,« siger han.

Ifølge Politiken sælger Føtex og Bilka fortsat lasagnepakker fra Comigel med navnet Budgetlasagne. Butikker som Kvickly, Dagli’Brugsen og SuperBrugsen fjernede i sidste uge lasagnepakkerne fra Comigel.

»Vi føler os sikre på, at der ikke er problemer med Comigels andre underleverandører, og derfor vil vi blive ved med at sælge Comigels lasagnepakker,« siger Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked, til Politiken.

Den sikkerhed giver Per Clausen ikke meget for:

»Det er jo godt, at de føler sig sikre på det. Men hvad har de at have det i?« spørger han.

Hestekødsskandalen har ramt flere lande. I Storbritannien og Sverige har man fundet ulovligt hestekød i lasagnepakker fra Comigel, som påstod, at pakkerne kun indeholdt oksekød. Comigel mener, at man er blevet snydt af en underleverandør, som giver skylden videre til de rumænske slagterier, der har leveret kødet.

»Det er et kæmpe problem, at vi i kraft af EU-reglerne ikke i Danmark har mulighed for at kontrollere, at tingene er i orden. På det generelle plan er udgangspunktet, at man tror på det, man får at vide af dem, der producerer kødet andre steder i EU,« siger Per Clausen og uddyber:

»Det er en kæmpe udfordring, at man baserer sit system på, at man kan have tillid til de informationer, man får fra andre lande i EU – men det kan man ganske ofte ikke. Særligt ikke, når alt, som i denne sag, tyder på, at der er indblandet mere eller mindre kriminel aktivitet i produktionen af kød,« siger han.

Per Clausen vil drøfte situationen med fødevareminister Mette Gjerskov (S).

»Man bør vel på baggrund af denne sag overveje at etablere en mere sikker kontrol,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu