EL: Regeringen bryder løfte om sygedagpenge

7. februar 2013 16:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL: Regeringen bryder løfte om sygedagpenge
Billede mangler

Nye sygedagpengeregler halverer den periode, hvor syge kan få den fulde dagpengesats. Tidligere kunne syge som udgangspunkt få sygedagpenge i 12 måneder. Nu skal alle sager tages op efter seks måneder. Kan den sygemeldte ikke få forlænget perioden, kan de få en ydelse, der minder om kontanthjælp. Den ydelse bliver ikke påvirket af egne formueforhold eller af ægtefællens indkomst.

 

Det er et af punkterne i et udspil til nye regler på sygedagpengeområdet, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterede torsdag.

»Det ligger regeringen på sinde at hjælpe dem, der står til at ryge uden for forsørgelse i forbindelse med et sygdomsforløb. Det skal ikke være sådan, at man mister sit forsørgelsesgrundlag, mens man nærmest ligger på operationsbordet,« siger Mette Frederiksen.

Omkring 430.000 personer modtager årligt sygedagpenge i dag. Ud af dem mister godt 8.000 retten til sygedagpenge som en følge af den såkaldte varighedsbegrænsning på 12 måneder. Mange syge personer ryger på en anden offentlig ydelse, men godt 1.400 personer står uden indkomst grundet reglerne for ægtefællers indkomst og egne formueforhold. De personer kan nu se frem til en kontanthjælpslignende ydelse, som ikke er afhængig af andre forhold.

Den nye model får en hård medfart fra Enhedslisten, fordi det angiveligt går i mod regeringsgrundlaget.

»Det føjer mere til den bunke af grus, der er i maskineriet i forholdet til regeringen. Det er som om, regeringen har stirret sig blind på, at der skal føres blå økonomisk politik,« siger socialordfører Finn Sørensen (Ø), der mener, at det strider mod regeringens eget regeringsgrundlag. Udspillet rammer ikke bredt nok.

»Jeg er alvorlig bange for, at vi får nogle mennesker, der kommer til at gå på en kontanthjælpsydelse resten af deres liv,« siger han.

Personer med særligt livstruende sygdomme vil imidlertid kunne beholde den fulde dagpengesats. Det vil omfatte danskere med 14 diagnoser, eksempelvis kræftsygdomme og hjertelidelser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu