EL: Regeringens vækstplan er et fatamorgana

13. marts 2013 15:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL: Regeringens vækstplan er et fatamorgana
Billede mangler

Det giver ikke meget mening for Enhedslisten, at der med regeringens »Vækstplan DK« næste år bliver 3.000 færre offentligt ansatte end hidtil planlagt og 6.000 færre i 2020.

 

Det skyldes, at vækstplanen delvist finansieres ved at sænke væksten i det offentlige forbrug til 0,4 procent, men finansordfører Frank Aaen (Ø) forstår ikke, at man afskaffer »sikre« offentlige job i håb om, at der skabes endnu flere arbejdspladser i det private erhvervsliv.

»Det synes vi er helt uforståeligt, og det er særligt uforståeligt, fordi det indgår i en vækstplan, hvor man vil tage penge fra de uddannelsessøgende, de arbejdsløse og nu altså velfærden for at give skattelettelser til store virksomheder, som i øjeblikket har så god en økonomi, at de udbetaler rekordstore udbytter,« siger han.

Nye beregninger fra Finansministeriet viser ifølge Information, at regeringens vækstplan kommer til at koste 3.000 offentlige fuldtidsstillinger næste år og 6.000 i 2020.

Finansminister Bjarne Corydon (S) erkender overfor avisen, at regeringen med sin vækstplan lægger op til en dæmpet vækst i forhold til penge og antallet af offentlige arbejdspladser. Men det er vigtigt at fastholde et langsigtet perspektiv og se på regeringens mål om at skabe 150.000 private arbejdspladser, lyder det.

Det giver Frank Aaen imidlertid ikke meget for.

»Jamen, de der 150.000 job er jo et fatamorgana, som ingen i virkeligheden forstår. Heller ikke uddannede økonomer. Det er nogle forhåbninger til, at når flere søger arbejde, så kommer der flere arbejdspladser, og så skulle de internationale konjunkturer give 80.000 flere i arbejde,« siger Frank Aaen.

»Det er der altså ikke nogen som helst garanti for, og det virker mildest talt som om, at man har siddet og lavet lidt håndtegning på et stykke papir. Det, som vi ved med sikkerhed, er, at når man skærer i offentlige udgifter, så bliver der automatisk færre ansatte, hvorimod forhåbninger om, at konjunkturerne vil give mere beskæftigelse, er noget, man kan have med i aftenbønnen,« siger han.

Ifølge regeringens vækstplan skal der skabes 5.000 private job i 2014, mens de offentlige arbejdspladser som følge af den planlagte sænkning af væksten reduceres med 3.000. I 2020 skal planen i alt have genereret 150.000 nye job i det private.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu