ANNONCE

EL til SF: Drop indkøb af dyre jagerfly

10. april 2014 07:30 | Af: Ritzau Fokus
 
EL til SF: Drop indkøb af dyre jagerfly
EL opfordrer SF til at blokere milliardkøb af jagerfly. Foto: Ditte Valente polfoto

EL opfordrer SF til at blokere milliardkøb af jagerfly.

EL opfordrer SF til at blokere milliardkøb af jagerfly. Foto: Ditte Valente polfoto

Danmark agter at bruge tocifret milliardbeløb på at købe et nyt jagerfly, som skal afløse F-16.

Forsvarsministeriet tager torsdag endnu et skridt i retning af at købe nye kampfly, som skal afløse de aldrende F-16-fly.

Det er det største forsvarsindkøb i årtier med et budget på over 30 milliarder kroner, men står det til Enhedslisten, skal aftalen blokeres.

– Det er helt absurd, hvis vi i en krisetid, hvor partierne i Folketinget både har forringet vores velfærd og forringet vilkårene for arbejdsløse, syge og studerende, nu vil ud og gennemføre den største milliardinvestering nogensinde på kampfly.

– Jeg vil på det kraftigste opfordre SF til at blokere beslutningen om at indkøbe kampfly, siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (EL) i en kommentar til Ritzau.

Som forligspart har SF nemlig den mulighed, understreger Villumsen, hvis parti er det eneste i Folketinget, der ikke deltager i forsvarsforliget.

Torsdag går indkøbet af nye kampfly ind i en afgørende fase, når Forsvarsministeret sender en såkaldt informationsanmodning til de fire fabrikanter, der byder sig til.

I anmodningen stiller Danmark en række krav til de nye fly som eksempelvis pris og leveringsdato, hvilket fabrikanterne udfylder og sender tilbage, så politikerne kan tage en beslutning næste år.

Kampen står mellem Eurofighter, svenske Saab Gripen, Boeings F-18 Superhornet og Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter (JSF), som danske virksomheder har været med til at udvikle.

– Enhedslisten har indtil nu været alene i sin modstand mod at indkøbe kampfly. Men senest har SF’s udenrigsordfører Holger K. Nielsen stillet spørgsmål ved indkøbet.

– SF er jo ikke længere i regering, og som medlem af forligskredsen har de jo faktisk mulighed for at blokere for indkøbet. Den mulighed opfordrer jeg kraftigt SF til at bruge, siger Enhedslistens forsvarsordfører.

Det fly, der bliver endelig udvalgt, skal erstatte de nuværende F-16-fly fra 2020, ventes det.

Det har foreløbig ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra SF’s udenrigs- og forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

/ritzau/

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu