EL: Torturofre ud af lukkede asyl-institutioner

5. februar 2013 00:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL: Torturofre ud af lukkede asyl-institutioner
Billede mangler

– Det kan ikke være rigtigt, at vi i et moderne demokrati placerer mennesker, som intet kriminelt har gjort, i lukkede institutioner – vel vidende, at de har dybt alvorlige psykiske problemer, fordi de har overlevet tortur, siger Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), Enhedslistens politiske ordfører, ifølge B.dk.

 

Amnesty International har mandag offentliggjort en rapport, hvor det fremgår, at seks af de 22 asylansøgere, som lægegruppen gennem tre dage i maj 2012 undersøgte i Ellebæk, havde været udsat for tortur i deres hjemlande og led af blandt andet posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), depression og kroniske smerter.

På den baggrund anbefaler Amnesty en formel screeningsordning, der skal sikre, at sårbare asylansøgere – herunder torturofre og psykiske syge – ikke spærres inde på danske institutioner, hvor deres tilstande risikerer at blive forværret.

– For det første skal man bruge det lukkede fængsel Ellebæk langt mindre end i dag, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

– For det andet er det oplagt at følge Amnestys anbefaling om, at relevant sundhedsfagligt personale skal lave en grundig sundheds- og torturscreening, inden man sætter folk ind i Ellebæk. Det er primært fængselsbetjente, som arbejder i Ellebæk i dag, og de er ikke uddannet til at tage sig af torturofre.

Johanne Schmidt-Nielsen forklarer, at hun nu vil tage sagen op med justitsminister Morten Bødskov (S).

Amnesty Internationals danske lægegruppe består af praktiserende læger, som arbejder frivilligt for organisationen. I 2008 gennemførte gruppen en undersøgelse blandt 142 nyankomne asylansøgere i Center Sandholm. Den viste, at 45 procent af dem havde været udsat for tortur. En opfølgende undersøgelse viste, at torturoverleverne efter halvandet år i Danmark stadig var fysisk og psykisk mærket, skriver B.dk.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu