EL tror »ikke en pind« på eksport af atomaffald

31. januar 2013 09:49 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL tror »ikke en pind« på eksport af atomaffald
Billede mangler

Enhedslisten har ikke meget tilovers for den undersøgelse, der skal gøre det klart, om man kan eksportere dansk atomaffald fra Risø til udlandet på forsvarlig vis.

 

Partiets miljøordfører, Per Clausen (Ø), kalder undersøgelsen »ren populisme«.

– Der er ikke nogen grund til at lægge skjul på, at det efter vores opfattelse er fuldstændig urealistisk, at det skulle kunne lade sig gøre at eksportere affaldet, siger han.

Ifølge Per Clausen handler det i højere grad om, at politikerne vil sende et signal til de borgere, der er bekymrede for at få atomaffaldet som nabo.

– Man vil kunne sige til borgerne: Vi gjorde, hvad vi kunne. Vi har prøvet alt, og det kunne ikke lade sig gøre, siger han.

Diskussionen om, hvor man skal gøre af det danske atomaffald har stået på i flere år. Ifølge Politiken blev der i 2011 udpeget seks mulige steder i Danmark, der kunne være slutdepot for de op mod 10.000 kubikmeter lav- og mellemradioaktivt atomaffald. Det var planen, at man i begyndelsen af 2013 skulle snævre feltet ind til to mulige steder, men et flertal i Folketinget er blevet enige om at udskyde den beslutning til fordel for undersøgelsen.

Per Clausen frygter, at man gør hele problematikken meget værre med en undersøgelse, der efter al sandsynlighed alligevel ikke vil resultere »i en pind«.

– Jeg frygter, at det, man i virkeligheden gør nu, er at udsende et signal om, at det her er så farligt, at vi ikke kan klare at opmagasinere det i Danmark. Når det så ikke lykkedes at få det eksporteret, så vil folk bare være endnu mere forskrækkede og nervøse, og dermed vil placeringen være endnu sværere, siger han.

Ifølge Politiken mødes en tværministeriel arbejdsgruppe torsdag i Sundhedsministeriet for at informere de berørte kommuner om undersøgelserne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu