EL: Vi har ingen problemer med konkurrenceevnen i Danmark

22. januar 2013 12:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
EL: Vi har ingen problemer med konkurrenceevnen i Danmark
Christian Juul, folketingsmedlem for Enhedslisten. Foto: ft.dk.
Christian Juul, Enhedslisten

Christian Juul, folketingsmedlem for Enhedslisten. Foto: ft.dk.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører mener, at Mærsk-topchefens opfordring til lønnedgang er fræk og umoralsk. Danmark har slet ikke problemer med konkurrenceevnen, lyder det.

 

– Det virker noget frækt, hvis han mener, at de lavtlønnede skal betale for hele krisen. Det burde da være nogle af dem, der har tjent de store lønninger, som skal holde igen, siger Christian Juhl, der selv er tidligere specialarbejder.

Han mener i øvrigt slet ikke, at Danmark har et problem med konkurrenceevnen.

– Vi har ingen konkurrencevneproblemer. Vi har overskud på vores balancer og et historisk stort antal virksomheder, der søger til Danmark. Problemerne bliver pustet op, siger Christian Juhl.

Spørgsmål: Men hvordan kan du sige, at vi ikke har problemer med konkurrenceevnen, når danske virksomheder flytter til udlandet, hvor det er billigere at producere?

– Vi har jo altid haft virksomheder, der rejser ud af landet, det er ikke noget nyt. Der er bare mere fokus på det end tidligere, fordi vi kunne godt tænke os, at virksomhederne blev. Vores styrke har altid været at tilpasse os udviklingen andre steder, siger ordføreren.

Vejen ud af krisen er ikke lønnedgang, men derimod offentlige investeringer, mener Christian Juhl.

– Hvis vi skubber gang i den offentlige sektor med flere ansættelser ved at sige: Fjern anlægssloftet, begynd at isolere husene, sæt solceller på tagene, renover skolene, så vil håndværkerne komme i gang og tjene penge og være med til at øge forbruget, siger han og tilføjer, at også uddannelse styrker arbejdsmarkedet.

Uddannelse er også et nøgleord for Socialdemokraterne.

– Jeg mener ikke, at lønnen skal ned for helt almindelige lønmodtagere. Det er ikke nogen vej frem, det er en vej tilbage. De lavtuddannede eller uuddannede skal tage sig en uddannelse eller en efteruddannelse, det er vores svar på udfordringerne, siger politisk ordfører Magnus Heunicke (S).

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu