ANNONCE

Embedsmænd må ikke hente coronasmitteapp

15. juli 2020 22:05 | Af: Newsbreak.dk

Udenrigsministeriet har forbudt deres ansatte at downloade statslig smittesporingsapp, fordi brugen af Bluetooth udgør en sikkerhedsrisiko

Embedsmænd må ikke hente coronasmitteapp
Smittestops brug af Bluetooth udgør en sikkerhedsrisiko, mener man i Udenrigsministeriet. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020)

(Citathistorie fra Information)

Sundhedsmyndighederne har ad flere omgange forsikret befolkningen om, at den statslige smittesporingsapp, som har over 600.000 downloads, lever op til de højeste standarder for datasikkerhed.

Men nu viser det sig, at Udenrigsministeriet har forbudt deres ansatte at installere appen på telefoner og tablets, der er udleveret af ministeriet – “af sikkerhedsmæssige årsager”. Det bekræfter direktør for organisation og borgerservice i ministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, over for Information. Og det skyldes, at appen kun fungerer, hvis Bluetooth er konstant slået til.

– Bluetooth er en åben kanal, og derfor er den relativt nem at penetrere for dem, der nu har lyst til at følge med i, hvad der foregår. Derfor tillader vi generelt ikke brug af Bluetooth på vores telefoner.

-Dobbeltmoralsk

Selv om problemet ikke er selve appen, står det i kontrast til, hvad vi ellers har hørt fra myndighederne, mener formand for IT-Politisk Forening, Jesper Lund.

Over for Information kalder han det “dobbeltmoralsk, at nogle dele af staten tigger og beder borgerne om at installere appen,” mens andre ikke vil bruge den.

Ekspert i cybersikkerhed Henrik Kramselund finder det “problematisk”, at mange danskere nu har Bluetooth konstant tændt. Det kan bruges til at få fat i folks private data, siger han til Information.

– Så jeg vil forvente, at nogen prøver at udnytte det.

Håber ikke det skader troen på appen

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, som er på ferie. Ministeriet henviser til det advisory board, der har rådgivet myndighederne om appen.

Et af medlemmerne er Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening og medlem af Dataetisk Råd, som påpeger, at det er telefonens eget styresystem, der bruger Bluetooth, og ikke selve appen, hvorfor det ikke udgør et sikkerhedsproblem.

– Så det det ville være rigtig ærgerligt, hvis det medfører, at befolkningen bliver usikre på sikkerheden, siger hun til Information.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu