Embedsmand: Terrormistænkt muligvis ude af stand til at tale

21. april 2013 04:07 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Embedsmand: Terrormistænkt muligvis ude af stand til at tale
Billede mangler

USA: Den 19-årige Dzhokhar Tsarnaev, der mistænkes for at stå bag bomberne i Boston, er blevet såret i halsen. Det betyder, at han muligvis er ude af stand til at tale, hvilket i så fald vil besværliggøre myndighedernes forsøg på at få ham til at fortælle om motivet for angrebet, oplyser en føderal embedsmand til CNN på betingelse af anonymitet.

 

Det formodes, at Tsarnaev blev skudt og såret under en ildkamp med politiet sent torsdag aften lokal tid, hvorefter han søgte tilflugt i båd i en have i Boston-forstaden Watertown.

Lørdag fortalte Massachusetts guvernør, Deval Patrick, at Tsarnaevs tilstand er »alvorlig, men stabil«, og at han »endnu ikke har været i stand til at kommunikere«.

Den 19-årige er nu indlagt under streng bevogtning på det hospital i Boston, Beth Israel Deaconess Medical Center, hvor hans storbror og formodede medsammensvorne, 26-årige Tamerlan Tsarnaev, blev erklæret død fredag.

Dzhokhar Tsarnaevs præcise tilstand er endnu ikke blevet offentliggjort.

»Vi håber, at han overlever, for vi har en milliard spørgsmål til ham,« sagde guvernør Deval Patrick lørdag.

Mens lægerne behandler den 19-årige, er efterforskere fra FBI i færd med at granske den afdøde storebrors baggrund. Teorien går på, at han som dybt radikaliseret islamist er hovedmanden bag angrebet på Boston Marathon, og ifølge New York Times fokuseres der lige nu på en rejse, han sidste år foretog til fødeegnen, den russiske Kaukasus-republik Dagestan.

To toneangivende republikanske senatorer har krævet den overlevende bror behandlet som en »fjendtlig kombattant« i samme kategori som fangerne på Guantanamo. Det vil blandt andet betyde, at Dzhokhar Tsarnaev – i fald han overlever – mister retten til en forsvarer.

Det vides ikke, hvordan Obama-regeringen, som betegner angrebet i Boston som en terrorhandling, forholder sig til kravet, men den føderale forsvarsmyndighed forsøger ifølge Reuters at blive udpeget til at forsvare Tsarnaev. Det vil i givet fald være op til en føderal dommer.

Ifølge CNN er 58 sårede fra bombeangrebet stadig indlagt, flere af dem på samme sygehus som Tsarnaev. Tre meldes i kritisk tilstand.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu