ANNONCE

Emilie Meng-sagen: Politi indsamler DNA-prøver

23. juni 2020 16:36 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Politiet stemmer dørklokker og beder en lang række borgere i Borup om at aflevere deres dna.

Emilie Meng-sagen: Politi indsamler DNA-prøver
Emilie Meng blev 17 år. Foto: Scanpix

De seneste 14 dage har politiet trawlet en række veje i den midtsjællandske by Borup i en radius omkring det sted, hvor den dræbte Emilie Meng blev fundet juleaftensdag 2016, og bedt, påstås det, mænd om at aflevere en DNA-prøve. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi bekræfter over for sn.dk, at en indsats har været i gang.

Metoden vækker kritik på den lokale Facebookside, hvor flere giver udtryk for tvivl om, hvor vidt det faktisk er politiet, der henvender sig. Men fungerende politidirektør Lars Harvest afviser, at der er grund til bekymring.

– Der er intet usædvanligt eller nyt i, at man som et led i efterforskningen af en drabssag også sikrer sig dna. Nogle gang eksploderer ting også på sociale medier, eller folk render med en halv vind eller ikke ved så meget om det. Nogle gange kan det løbe helt løbsk, uden der er grund til det, siger han.

Politidirektøren ønsker ikke at oplyse, om politiet har fundet noget, der har forbindelse til drabet på Emilie Meng, ved hjælp af de mange dna-tests. Det er heller ikke muligt at få svar på, hvem der bliver anmodet om test.

DNA fylder

Tidligere på året kom det frem, at en række personer med tilknytning til Motalavej, et socialt boligkvarter i Korsør, var blevet afhørt og i den forbindelse blevet bedt om at aflevere DNA-prøver i forbindelse med efterforskningen af drabssagen.

– Mine klienter blev oplyst, at hvis de ikke gjorde det frivilligt, ville politiet skaffe en dommerkendelse, og det lyder jo voldsomt for et ungt menneske, der ikke kender sine fulde rettigheder, sagde forsvarsadvokat Kim Krarup til BT. Han repræsenterer flere af de unge, der er blevet afhørt på Motalavej.

Til Ekstra Bladet fortalte selv samme Lars Harvest, at der ikke er noget nyt i metoden.

– Når vi går ud og afhører folk og beder om dna, gør vi det ikke på andre måder, end vi ville gøre i alle den slags sager. Vi har afhørt flere tusinde i den sag. Der er ikke noget nyt i det her. Det nye er, at en advokat fortæller pressen, at vi beder om dna, men det har vi gjort i lang tid. I enhver straffesag indgår dna og fingeraftryk helt naturligt, sagde Lars Harvest til Ekstra Bladet.

Motalavej ligger i forlængelse af den sti, som politiet antager Emilie Meng brugte, da hun gik hjem fra Korsør Station den 10. juli 2016.

Da Emilie Meng forsvandt

En Kanal 5-dokumentar fokuserede i 2019 blandt andet på den nat, Emilie Meng forsvandt, og i den forbindelse talte Newsbreak.dk med Nicole Gundtoft. Hun var en af de sidste personer, der så Emilie Meng i live, på Korsør Station 10. juli 2016 omkring 04.00.

Pigerne havde været i byen i Slagelse sammen med to andre venner, og da de ankom til Korsør Station besluttede Nicole Gundtoft sig for at tage en taxa med de andre. Emilie Meng afslog tilbuddet om at komme med. Hun ville hellere gå hjem, og kort herefter forsvandt hun fra Korsør, for siden først at blive fundet fem måneder senere. Ved Borup.

Nicole Gundtoft har fortalt, at hun deltog i dokumentaren, fordi hun håber, at sagen bliver opklaret. Da Newsbreak.dk talte med hende, sagde hun i øvrigt, at hun er helt sikker på, at Emilie Meng ikke kendte den person, der dræbte hende.

– Fordi hun er en fantastisk person, og jeg tror, at alle, der har mødt hende, ved, hvor fantastisk hun er. Det var nok bare en person, der er kørt forbi og har tænkt, hun er flot, og hun er ung og tog hende væk fra os. Hvis Emilies morder aldrig bliver fundet, kommer det til at knuse mit hjerte, for hun fortjener den retfærdighed, at morderen bliver fundet, sagde Nicole Gundtoft til Newsbreak.dk

Politiets forkerte fokus

Mens Kanal 5-dokumentaren altså ikke fik politiet til at komme med nye oplysninger vedrørende efterforskningen af sagen, var det noget andet, da DR gik i luften med en dokumentar i efteråret 2019.

Her kom det frem, at politiet i den indledende fase i sommeren 2016 arbejdede ud fra den teori, at Emilie Meng var forsvundet af egen fri vilje – blandt andet på baggrund af oplysninger om kærestesorg. Det førte til, at politiet udsendte en pressemeddelelse, hvor der lød en indrømmelse.

– Det medførte, at visse efterforskningsskridt ikke blev taget i opstartsfasen, hvilket ville være sket, hvis vi havde vurderet sagen anderledes, skrev politiet i en pressemeddelelse, der blev offentliggjort i forbindelse med, at DR 7. oktober viste første afsnit af dokumentaren Emilie Meng – en efterforskning går galt

Fakta

OVERBLIK: Jagten på Emilie Mengs drabsmand

Den 17-årige Emilie Meng, der har været forsvundet siden juli i år, blev fundet død i en sø ved Borup på Sjælland 24. december.

På et pressemøde om aftenen 25. december oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at teenagepigen har været udsat for en forbrydelse.

Overblik over sagen

* 10. juli: Emilie Meng meldes savnet. Hun skulle have været på arbejde som kirkesanger i Korsør Kirke klokken 9.30 søndag morgen, men mødte ikke op.

Emilie Meng blev sidst set klokken 04 søndag morgen, da hun tog afsked med sine to veninder ved Korsør Station efter en bytur i Slagelse.

Fra stationen skulle hun gå cirka to kilometer alene gennem byen for at nå hjem til forældrenes hus i byens centrum.

* Politiet sætter en stor efterforskning i gang, men flere spor ender blindt. Blandt andet bliver flere kolonihaveforeninger i Korsør i slutningen af august og starten af september gennemsøgt uden resultat.

* Den unge piges forsvinden får stor dækning i medierne. Adskillige frivillige leder også efter den 17-årige uden held. I august går foreningen Missing People ind i sagen og laver en eftersøgning i Korsør.

* I oktober kommer det frem, at en 33-årig mand i august har været anholdt og sigtet for drabet på Emilie Meng. Men det viste sig, at han ikke havde noget med sagen at gøre.

* Politiet ransager også en adresse i Korsør fem gange uden held. En af ransagningerne kom i stand, efter at naboer havde meldt to personer til politiet.

Anmelderne havde aflyttet adressen, og de mente at have hørt lyde fra en indespærret person.

Politiet fandt ikke noget, og de to mistænkte fra Korsør har siden krævet erstatning for ransagningerne, som politiet foretog i forbindelse med efterforskningen.

* 24. december: En person finder om eftermiddagen en død person i en sø ved Regnemarks Bakke ved Borup på Sjælland.

* 25. december: Politiet oplyser, at personen, der blev fundet i søen ved Borup, er den forsvundne Emilie Meng. Hun er altså blevet fundet død mere end 60 kilometer fra Korsør Station, hvor hun tog afsked med sine veninder.

Hun har været udsat for en forbrydelse, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi uden at ville komme ind på, hvordan drabet skal være sket.

Det kommer frem, at politiet formoder, at Emilie Meng er blevet anbragt i søen på dagen for hendes forsvinden eller i dagene umiddelbart efter.

* 26. december: Allerede morgenen efter konstateringen af, at Emilie Meng er blevet dræbt, har politiet modtaget omkring 45 henvendelser fra borgere, der mener at kunne hjælpe.

Kilder: Ritzau og tv2.dk.

/ritzau/

Fakta

Overblik over Emilie Meng-sagen

* 10. juli: Emilie Meng meldes savnet. Hun skulle have været på arbejde som kirkesanger i Korsør Kirke søndag, men mødte ikke op.

Emilie Meng blev sidst set klokken 4 samme morgen, da hun tog afsked med sine to veninder ved Korsør Station efter en bytur i Slagelse.

Fra stationen skulle hun gå cirka to kilometer alene gennem byen for at nå hjem til forældrenes hus i byens centrum.

* Politiet sætter en stor efterforskning i gang. Blandt andet bliver flere kolonihaveforeninger i Korsør gennemsøgt uden resultat.

* Adskillige frivillige leder også efter den 17-årige uden held. I august går foreningen Missing People ind i sagen og laver en eftersøgning i Korsør.

* I oktober kommer det frem, at en 33-årig mand i august har været anholdt og sigtet for drabet på Emilie Meng. Men det viste sig, at han ikke havde noget med sagen at gøre.

* Politiet ransager også en adresse i Korsør fem gange. En af ransagningerne kom i stand, efter at naboer havde meldt to personer til politiet.

Anmelderne havde aflyttet adressen, og de mente at have hørt lyde fra en indespærret person.

Politiet fandt ikke noget, og de to har siden krævet erstatning for ransagningerne.

* 24. december: En person finder om eftermiddagen en død person i en sø ved Regnemarks Bakke ved Borup på Sjælland.

* 25. december: Politiet oplyser, at personen, der blev fundet i søen ved Borup, er Emilie Meng. Hun er altså blevet fundet død mere end 60 kilometer fra Korsør Station, hvor hun tog afsked med sine veninder.

Hun har været udsat for en forbrydelse, oplyser politiet uden at ville komme ind på, hvordan drabet skal være sket.

Det kommer frem, at politiet formoder, at Emilie Meng er blevet anbragt i søen på dagen for hendes forsvinden eller i dagene umiddelbart efter.

* 4. januar: Politiet oplyser, at man har modtaget flere end 250 henvendelser om drabet, siden den unge pige blev fundet juleaftensdag.

* 19. januar: Emilie Meng bliver begravet klokken 11 i Sankt Povls Kirke i Korsør. Begravelsen er udelukkende for personer, der har tilknytning til Emilie Meng og familien.

* 20. juni: Nyt spor i Emilie Meng-sagen. Politiet efterlyser en hvid Hyundai i30 – eller en bil, der ligner den.

* 4. oktober: Politiet efterlyser nye vidner med en rekonstruktion efter offentliggørelsen af, at et vidne muligvis har set drabsmanden ved Regnemarks Bakker, hvor Emilie Mengs lig blev fundet.

Kilder: Ritzau, Newsbreak.dk og tv2.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu