En brandslukker i en overgangstid

11. februar 2013 16:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
En brandslukker i en overgangstid
Billede mangler

VATIKANET: I knap otte år har Pave Benedikt svunget den katolske taktstok fra pavestolen i Vatikanet. Nu har han sagt stop, og han sætter dermed punktum for en kontroversiel og omdiskuteret periode i den romersk-katolske kirkes tid.

 

Tyskfødte Pave Benedikt 16., hvis borgerlige navn er Joseph Alois Ratzinger, er altid blevet anerkendt som en af kirkens mest respekterede teologer. Han arbejdede tæt sammen med afdøde Pave Johannes Paul 2., og han var også favorit til at overtage pavestolen, da Johannes Paul 2. afgik ved døden i 2005. En pavestol, som skulle give ham flere grå hår, end han allerede har.

Selvom han helst brugte sin tid på at fordybe sig i sine bøger og de teologiske kirkebreve, som sendes ud til verdens katolikker, kunne han ikke ignorere nogle væsentlige punkter, som, han syntes, var i strid med den katolske ånd.

»Pædofili er en synd, endda en stor synd, som skal straffes, selv om det skulle koste sympati og tab af finansieringer fra de angelsaksiske kirker, som er de rigeste,« skrev journalist og forfatter Alfredo Tesio i en kronik i Berlingske i oktober.

Paven ønskede at slukke branden ved at komme de vedvarende rygter om misbrug og mishandling af børn til livs.

Han opfordrede i 2010 de katolske præster til at gå bodsgang og erkende deres synder, efter pædofiliofre i en længere periode havde stået frem og fortalt, at præsterne havde udnyttet dem seksuelt. Kirkeledere benægtede, men da de pavelige ord faldt, var det en indrømmelse af, at hele den katolske kirke havde et medansvar for overgrebene.

Og når først det ene skelet vælter ud af skabet, står det næste gerne i kø. I den såkaldte »Vatileaks«-sag havde pavens butler, Paolo Gabriele, stjålet fortrolige papirer fra Vatikanets inderste cirkler og lækket dem til en italiensk journalist. En lækage, som butleren skulle have rusket tremmer for i 18 måneder. Pave Benedikt benådede dog butleren omkring juletid i 2012.

Selvom han betegnes som konservativ og gammeldags af eksperter, var det Pave Benedikt, som bragte embedet ind i den digitale tidsalder. Nu behøver folk ikke at være kristne i deres tro for at følge paven åndeligt. Han kan følges på Twitter under navnet @pontifex.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu