En million danskere vil have gjort dette ulovligt i trafikken

22. september 2018 18:29 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Mobilsnak skal koste - uanset om det er håndfrit.

Hvis man kører 80 kilometer i timen på en landevej, får en besked, og bruger fire sekunder på at tjekke sin mobil, så når man at køre 89 meter, før ens opmærksomhed er tilbage på vejen. På 89 meter – og mindre – kan meget gå galt.

Det er et af budskaberne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, der har sat fornyet fokus på at standse denne misbrug af mobiltelefonen – og i øvrigt mange andre ting bag rattet.

– Vi ser rigtig mange, der bruger deres mobiltelefon til at tale, skrive sms’er, tage billeder og lave videoer, mens de kører, men vi ser også dem, der lægger makeup, udfylder fragtbreve og ser film, fortæller politiassistent Christian Berthelsen fra det nationale færdselscenter til Ritzau.

Sådan går det galt

Landets politikredse gennemfører i løbet af et år særlige kontroller med fokus på trafikanter, der laver alt muligt andet end at køre bil. Den nyeste er fra mandag den 17. september til og med søndag den 23. september.

Politiassistent Christian Berthelsen nævner frontalsammenstød som en af de alvorlige konsekvenser, det kan have, når bilister flytter blikket væk fra vejen.

– Vi ser ofte, at de frontaluheld, vi har på landevejene, hvor et køretøj er trukket over i den modsatte vejbane, hænger sammen med uopmærksomhed. Når man er uopmærksom og laver noget andet, har man tendens til at trække til den ene side, siger han.

Hvis man bliver taget med en mobiltelefon i hånden, mens man sidder bag rattet, udløser det en bøde på 1500 kroner. Regeringen ventes til efteråret at fremsætte et lovforslag om, at det desuden skal koste et klip i kørekortet, hvis man bruger mobiltelefon, mens man kører bil.

Godt hver fjerde vil det til livs

Ovenpå alvorlige afsløringer i DR, der kunne løfte sløret for, at mange unge mennesker via Snapchat praler med at køre bil og filme det med mobiltelefonens kamera samtidig, har Gjensidige Forsikring præsenteret en undersøgelse lavet af Kantar Gallup.

Selve undersøgelsen er gennemført allerede i juni, men da svarede 22 procent af de adspurgte 1510 repræsentativt udvalgte danskere, at de synes, der bør indføres totalt forbud mod at bruge telefon både håndholdt og via headset i trafikken.

21 procent vil have straffen sat op fra de nuværende 1500 kroner. Den taktstok har Ole Birk Olesen, transportminister, taget. Han vil fremsætte lovforslag med netop de pointer. Se mere i galleriet her over.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu