ANNONCE

En million ekstra: Kongehusets nye megaløn splitter dansker

31. december 2011 08:06 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
En million ekstra: Kongehusets nye megaløn splitter dansker
Billede mangler

Hvis du får lønforhøjelse i 2012, er stigningen garanteret mindre end den, kongehuset kan se frem til.
 
Der er nemlig sat en million kroner ekstra af til Margrethe, Frede og co. i det nye år.
 
Men om det er fortjent, at de kongelige får en så klækkelig en lønforhøjelse, splitter den danske befolkning.
 
I en undersøgelse foretaget af Wilke for Newspaq, svarer næsten 38 procent – svarende til fire ud af ti – at det er helt fortjent med den ekstra million.
 
Og det er ikke så mærkeligt, mener historiker og ekspert i kongehuset, Jon Bloch Skipper.
 
“Jeg tror først og fremmest, det er et udtryk for kongehusets ret store popularitet i den brede befolkning. Og der er også mange, der måske forholder sig lidt ukritisk til det. De føler måske, at kongehuset skal være hævet over det almindelige samfund,” fortæller Bloch Skipper, der også er redaktør på Billed Bladets royale brevkasse.
 
På Se og Hør vækker størrelsen af opbakningen dog alligevel overraskelse.
“Netop i nedgangstider, at der er så stor en del, der er parat til at betale sådan en lønforhøjelse, det kommer det bag på mig. Men jeg tror, det skyldes den generelle opfattelse, at kongehuset har en samlende værdi og er godt for eksporten,” siger ugebladets chefredaktør Kim Henningsen.
 
I den anden boldgade synes 37 procent af danskerne – altså også næsten fire ud af ti – at det er for galt, at de kongelige skal have så mange flere penge at spendere i 2012 midt i finanskrisetider.
 
Men danskerne skal passe på med at få alt for ondt bag i, mener Kim Henningsen:
“Fordi hvis vi vil kongehuset og monarkiet seriøst, så må vi også betale de penge, det koster. Forstil dig, vi skulle have et discountkongehus, hvilken værdi skulle det have?”
 
På den anden side skal kongehuset også passe på med at blive for pompøse, vurderer Jon Bloch Skipper.
“Det kan jo grundlæggende sende det uheldige signal, at de er ude af trit med befolkningen og den almindelige udvikling i samfundet, og det må de ikke være,” siger den royale ekspert.
 
Millionen, der ryger i kongehusets lommer, fordeler sig på hele familien. Dronningen modtager selv 700.000 ekstra, hvor hun skal betale 100.000 til Prins Henrik, mens sønnerne Frederik og Joachim får 300.000 i lommepenge til deling.
 
I alt har kongehuset en gage på knap 350 millioner kroner årligt.
 
25 procent af de adspurgte i undersøgelsen, altså mere end to ud af ti, svarer “ved ikke” til spørgsmålet: Fortjener Kongehuset sin lønforhøjelse.
 
Undersøgelsen er gennemført i perioden 29. november – 5. december 2011 via internet blandt 521 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Usikkerheden er på +-4,33 procent på totaler.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu