ANNONCE

Én person død: Pålæg med dødelig bakterie også sendt ud til plejehjem

12. december 2016 21:45 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

I Esbjerg har man nu konstateret, at en del af det pålæg, kommunens ældre får serveret, stammer fra nu lukket virksomhed.

Det trak store overskrifter, da virksomheden Delika Aalborg i Vamdrup i sidste uge blev tvunget til at standse produktionen, fordi der var konstateret listeria på produktionsudstyret.

–  Vi har taget det drastiske skridt, fordi vi ikke kan udelukke, at virksomhedens produkter kan være farlige for forbrugerne. Vi har i løbet af i år fået indberetninger om fire listeriapatienter, hvoraf en har mistet livet. De fire patienter har været smittet med samme type, som blev fundet i virksomheden ved flere af vores kontrolbesøg, oplyste sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge, dengang i en  pressemeddelelse.

Esbjerg Kommune oplyser mandag aften i en pressemeddelelse, at pålæg fra den pågældende producent er en del af det mad, kommunens ældre får.

Pålægget er blevet bragt ud med serveringer til hjemmeboende borgere i den forgangne uge, mens andre typer af pålæg med listeria er blevet serveret på plejecentrene.

Alle ringes op

Alle berørte borgere i kommunen bliver nu ringet op og får også tilsendt et brev med uddybende information om, hvordan man skal forholde sig, hvis man får symptomer så som feber, hovedpine, træthed og muskelsmerter.

En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med for eksempel salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.

Når der ikke er større sygdomsudbrud bliver cirka 50 personer årligt syge af netop den bakterie. I 2014 var der dog 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.

På kommunens plejecentre vil personalet være ekstra opmærksom på, om beboerne skulle udvise disse symptomer.

Fakta

Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?

Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).

Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

– Da vi fik beskeden, stoppede vi for al distribution af pålægget og gik i gang med at forhindre, at flere borgere spiser af pålægget. Pålægget er nu smidt ud, og det gælder også alle andre madvarer, som kan have været i kontakt med pålægget, siger direktør for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen, i pressemeddelelsen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu