En provokerende debattør

5. februar 2013 16:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
En provokerende debattør
Billede mangler

Det er en af den hjemlige debats mest omdiskuterede personer, som i dag tilsyneladende blev udsat for et attentatforsøg på Frederiksberg, skriver B.dk.

 

Formanden for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, har en lang karriere som skribent, redaktør og journalist bag sig, men i de senere år har han især markeret sig i medierne og i den offentlige debat som en skarptunget kritiker af islam og forsvarer af ytringsfriheden i Trykkefrihedsselskabet.

Lars Hedegaard har senest gjort sig til genstand for såvel forargelse som debat, da han på hjemmesiden snaphanen.dk udtalte, at »piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far«.

Hedegaard blev anmeldt for racisme, mens Hedegaard selv påberåbte sig retten til ytringsfrihed.

Sagen endte i Højesteret sidste år, da Lars Hedegaard blev frifundet. Retten mente ganske vist, udtalelserne var ulovlige, men fandt det ikke bevist, at Hedegaard var klar over, at udtalelserne ville blive offentliggjort.

For nylig stiftede Lars Hedegaard netavisen »Dispatch International« (dens hjemmeside er pt. »under ombygning«). Den er en reaktion på, som det formuleres, at »vestlige journalister lider af politisk korrekt gruppetænkning«.

Lars Hedegaard har ellers en lang karriere som journalist og redaktør bag sig. Efter sin cand.mag.-uddannelse i historie og et job som forlagsredaktør i Californien blev Hedegaard redaktør på Politikens Forlag. Dengang var Hedegaard – som mange historiestuderende fra 1970erne – stærkt inspireret af det marxistiske historiesyn og anså sig selv om en del af venstrefløjen.

Det var også som redaktør for Information i 1987-89 – dengang en markant venstrefløjsavis – at Lars Hedegaard blev landskendt, men han blev fyret fra avisen efter et voldsomt internt slagsmål om dagbladets dækning af Blekingegadebanden. Lars Hedegaard støttede en meget kritisk journalist på avisen, hvis almene medarbejderstab imidlertid ikke brød sig om den barske tone over for røver- og terrorbanden.

I stedet blev Hedegaard knyttet til Roskilde Universitetscenter og virkede i mange år som bidragyder til Berlingskes skarptungede »Groft Sagt«-spalte. Samarbejdet mellem Berlingske og Hedegaard ophørte i 2008, da Lars Hedegaard ønskede at fokusere sine skriverier omkring kritikken af islam, og Berlingske ønskede et bredere emnefelt.

På det tidspunkt havde Hedegaard sammen med beslægtede debattører stiftet Trykkefrihedsselskabet. Det blev grundlagt i 2004 efter en større uenighed i publicist- og skribentorganisationen Dansk PEN om Hedegaards optagelse, fordi han i nogles øjne stod for »hatespeech« – hadefuld tale eller i det mindste et ensidigt virke.

Lars Hedegaard fyldte 70 år sidste sensommer og er privat far til fire og bedstefar til flere børnebørn.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu